САЩ: Ким Чен Ун е с влошено здравословно състояние след операция

През миналата седмица е претърпял сърдечно-съдова операция

09:30 | 21 април 2020
Обновен: 13:19 | 6 юни 2020
Снимка: Bloomberg

САЩ търсят подробности за здравословното състояние на Ким Чен Ун, след като са получили информация, че севернокорейският лидер е бил в критично състояние, след като през миналата седмица е претърпял сърдечно-съдова операция, съобщиха американски представители, цитирани от Bloomberg.

Администрацията на Тръмп не e сигурна за настоящото състояние на Ким, заявиха служители, които са поискали да не бъдат идентифицирани. Едно от официалните лица заяви, че в Белия дом е било докладвано, че Ким е претърпял операция миналата седмица и е имало влошаване на състоянието му.

CNN първа съобщи за това, позовавайки се на официални представители на САЩ с познание за казуса, коментирайки, че Ким може да е  в „сериозна опасност" след операцията. Белият дом отказа коментар.

На 11 април държавните медии на Северна Корея съобщиха, че Ким е присъствал на заседание на Политбюро на управляващата Работническа партия на Корея. На следващия ден бе съобщено, че Ким инспектира военно поделение, но без да разкрива датата на това посещение.

Южнокорейският борсов показател Kospi увеличи спада си до 3% след оповестяването на новините. Акциите на местните отбранителни фирми записват ръстове. Кан Мин-сеок, говорител на президентския офис на Южна Корея, заяви, че няма какво да потвърди по отношение на спекулациите за здравето на Ким и досега в Северна Корея не е открито нищо необичайно.

Daily NK, уебсайт, базиран в Сеул, който събира информация от информатори в изолираната нация, съобщава, че Ким е претърпял „сърдечно-съдова хирургична процедура“ и сега е възстановен.

Още по темата може да прочетете в Investor.bg.