Перспективите пред въглищната индустрия са сериозно помрачени заради пандемията

Много анализатори вече започнаха да понижават прогнозите си за цените на енергийните продукти

11:12 | 19 април 2020
Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Перспективите пред въглищната индустрия са сериозно помрачени, след като пандемията от коронавирус скова икономиките по света. След като заразата излезе извън териториалните рамки на Китай и се разпространи за около два месеца по всички постоянно обитавани континенти, тя засегна сериозно потреблението на енергия и изпрати цените до исторически ниски нива.

Компании за комунални енергийни услуги от Centrica Plc до EON SE вече страдат на редица фронтове от по-ниското потребление и невъзможността на много потребители да си платят сметките поради финансови причини или заради строгите мерки, предприети от правителствата за ограничаване на социалните контакти.

Много анализатори вече започнаха да понижават прогнозите си за цените на енергийните продукти и производството на електроенергия, като това неминуемо оказва влияние и върху перспективите пред компании като Electricite de France SA и RWE AG.

Според Sanford C Bernstein & Co печалбата на индустриални лидери като Centrica, RWE, Uniper, NEG SA и Engie вероятно ще се понижи в диапазона 7-21% заради създалата се ситуация, като е възможно спадът при отчетите им да достигне диапазон от 20% до 50%, ако цените продължат да падат заради слабото потребление.

Слабото индустриално потребление на енергия в Европа накара анализаторите да понижат средните цени за енергия с 11 на сто. Масовите затваряния на училища и предприятия в Испания, Италия, Германия, Франция и Великобритания в крайна сметка се отразяват и върху генерирането на енергия.

RWE, в чиито производствен енергиен микс въглищата представляват основен ресурс (приблизително 68%), посочва, че за момента е трудно да се прогнозира колко дълго ще продължи този спад при търсенето, но той неминуемо ще повлияе върху операциите на компанията.

Към 24 март цената за мегаватчас в Германия падна до 35 евро спрямо стойностите от началото на месеца, леко възстановявайки се от тазгодишното дъно, регистрирано дни по-рано – 33 евро за мегаватчас (източник – European Energy Exchange AG).

Още по темата може да прочетете в Investor.bg.