Коронавирусът в Куба - социализъм под карантина

Централизирана държава като Куба може да предприеме драстични мерки бързо и без съпротива, поставяйки под карантина цели региони

10:06 | 18 април 2020
Снимка: Lisette Poole/Bloomberg
Снимка: Lisette Poole/Bloomberg

В Куба в нормално време често могат да се видят туристи, които се разхождат из района на Ел Кармело в Хавана. Площадът на революцията с известния портрет на Че Гевара също е предпочитано място. Тази приказка за момента приключи, пише авторът Йенс Глюзинг за Der Spiegel.

"Ел Кармело сега се смята за рискова зона. По данни на властите там има повече заразени с коронавирус, отколкото във всяка друга част на кубинската столица. И това се дължи главно на честото присъствие на чужденци. Затова правителството постави под карантина Ел Кармело".

"Жителите на квартала, които са 27 хил., имат право да влизат и излизат от него само със специално разрешение, също така трябва да бъдат тествани. Някои жители на квартала обаче изразяват безпокойството си, че мерките не са достатъчно затегнати и пропускателният режим очевидно не се спазва така строго, както беше обявено", пише още Йенс Глюзинг.

"Коронакризата е тест за здравната система на Куба, която досега бе лицето на социалистическото правителство".

„Кубинската здравна система е по-добре подготвена за пандемията, отколкото която и да е друга в Латинска Америка, тъй като мерките следват военна логика“, казва Берт Хофман, експерт за Куба от Института за латиноамерикански изследвания (GIGA). Опитът с ураганите и епидемиите като вируса Зика допринася за това островът да е по-добре подготвен за пандемията от много съседни страни, информира Der Spiegel.

"Централизирана държава като Куба може да предприеме драстични мерки бързо и без голяма съпротива, поставяйки под карантира цели региони или групи от населението", допълва Хофман.

"Куба обаче се бори със структурни проблеми, които биха могли да насърчат разпространението на коронавируса - повече от 20% от населението е на възраст над 60 години. Много възрастни хора страдат от съпътстващи хронични заболявания като диабет и хипертония".

"Коронавирусната пандемия удари Куба в изключително критичен момент - още преди това страната потъна в дълбока икономическа криза и се сблъска с препятствия във веригите на доставки. Пред магазините често се образуват опашки. Горивото е оскъдно, тъй като Венецуела доставя по-малко петрол на преференциални цени. Има проблеми с водоснабдяването", уточнява Йенс Глюзинг.

Туризмът, важен двигател на брутния вътрешен продукт, отчита спад в приходите още преди пандемията. Мениджърите в бранша в Куба се надяваха на голям поток от американски туристи, след като предшественикът на Доналд Тръмп Барак Обама издаде облекчение за пътуване за гражданите на САЩ. Но Тръмп впоследствие отмени много от тези мерки и затегна икономическите санкции, става ясно от материала на Der Spiegel.

Йенс Глюзинг отбелязва като добра новина, че междувременно интересът към кубинските лекари нараства по целия свят в условията на разпространението на коронавируса. Част от тях вече са изпратени в Италия. Мексико и Аржентина също изразиха готовност да приемат медици при необходимост. Бразилският президент Жаир Болсонаро планира да наеме около 1500 медицински кубински специалисти, живеещи в Бразилия. Много от тях работят като продавачи и сервитьори, тъй като дипломите им в момента не са признати в Бразилия, обяснява авторът.