Заразените с коронавирус достигнаха 2 милиона души в световен мащаб

Надеждите на глобалните лидери в дългосрочен план са за създаването на работеща ваксина

18:48 | 15 април 2020
Обновен: 01:47 | 7 юни 2020
Снимка: David Dee Delgado

Случаите на заразени с коронавирус достигнаха 2 милиона души глобално, съобщава Bloomberg. Заразата, чието разпространение започна от Ухан в края на миналата година, се превърна в световна криза, която натежа на здравните системи на държавите и икономиките им.

Отне около 4 месеца на вируса да зарази 1 милион души и само 12 дни, за да се удвои това число. Вероятно е броят на заразените да е дори по-висок от 2 милиона, тъй като някои страни, включително САЩ, тестват само отделни части от населението си.

Междувременно европейските огнища - Италия и Испания, продължават да се борят с разпространението на заразата.

Във Великобритания премиерът Борис Джонсън беше изписан от болница на 12 април, където прекара седмица, за да се лекува от коронавируса, включително и три дни в интензивно отделение.

Случаите на новозаразени в Сигнапур отново започнаха да се увеличават след месеците на успешно овладяване на ситуацията.

Надеждите за ваксина

Световните лидери търсят начини за овладяване разпространението на вируса, възстановяване на икономиката и отваряне на училищата. Масовото тестване е вариант за установяване и изолиране на заразените, но в дългосрочен план надеждите на лидерите са насочени към ваксините.

Към момента има разработени 70 потенциални ваксини по света, като три от тях вече са били тествани върху хора, сочат данни на Световната здравна организация. Въпреки това здравните власти предупреждават, че може да отнеме поне година, преди работеща ваксина да е готова.

Напрежението по отношение необходимостта от възстановяване на икономическата активност е може би най-високо в САЩ, където президентът Доналд Тръмп редовно изразява разочарованието си от невъзможността компаниите да подновят работа. Неговата администрация препоръча социалното дистанциране в страната да остане валидно до края на април.