Външният министър на Люксембург: Държавите от ЕС да поделят отговорността за децата мигранти

Жан Аселборн призова за повече хуманизъм в рамките на блока

20:30 | 15 април 2020
Обновен: 18:14 | 6 юни 2020
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Жан Аселборн, министър на външните работи и европейските въпроси и министър на миграцията и убежището на Великото херцогство Люксембург, призова държавите от Европейския съюз (ЕС) за повече инициативност и споделена отговорност в рамките на спора и правилата за приемането на деца бежанци без придружител от пренаселените гръцки лагери.

„Ако малка държава като Люксембург би могла да направи това, други страни също ще трябва да го сторят“, заяви Аселборн по в телевизионно обръщение, цитиран от Die Zeit.

Според Аселборн това е проява на хуманизъм, която ще избави от лошите условия на островите тези деца.

Той подчерта готовността на Германия да приеме общо от 300 до 500 непълнолетни лица - стъпка, на която повечето държави, особено скандинавските, не са склонни.

Хиляди деца и юноши остават без родители в напълно пренаселените бежански лагери на гръцките острови въпреки обещанието на десет държави от ЕС да приемат поне 1600 от тях. 15 000 бежанци живеят само в лагера Мория на остров Лесбос, а капацитетът му е за 3000.

Дванадесет деца от лагерите на островите Лесбос, Хиос и Самос напуснаха Атина, за да отпътуват за Люксембург в сряда. По информация на Министерството на миграцията в Атина 50 непълнолетни лица ще летят от Гърция за Германия в събота.

Аселборн вижда това като начало на нов процес в мигрантската политика.

По думите му това е сигнал, че е време за повече солидарност. "Коронавирусът е спънка в много ситуации, но не и в тази", счита той, припомняйки, че идеологията на ЕС е продукт на принципите за свобода и че така трябва да продължи да бъде, информира още Die Zeit.