Премиерът на Словакия: Отварянето на повече магазини не си заслужава риска

Братислава отказва да облекчи мерките срещу Covid-19 въпреки малки брой заразени и призивите на бизнеса

21:40 | 14 април 2020
Обновен: 22:48 | 3 юни 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Отварянето на повече магазини след въведените рестрикции за ограничаване на разпространението на коронавируса ще има твърде малко влияние върху икономиката и не си заслужава риска, заяви словашкият премиер, който се готви да представи времева рамка за разхлабване на мерките следващата седмица, пише Bloomberg.

Министър-председателят Игор Матович посочи, че икономиката за 130 милиарда долара работи на около 70-процентен капацитет, а позволяването на бизнесите, чиито дейности не са от ключово значение в ситуацията, да се върнат на работа, ще добави само 2% към това число. “Времето на връщането към работа ще бъде базирано на препоръки на учените и няма един икономист да реши”, заяви Матович пред репортери в Братислава.

Въпреки че е сред най-слабо засегнатите от Covid-19 страни в Европа, Словакия беше сред първите, които затвориха магазини и заведения и забраниха провеждането на културни и спортни събития. Страната с население от 5.4 милиона души има 835 случая на заразени с коронавирус, което я прави четвъртата най-слабо засегната в Европейския съюз след България, Латвия и Малта, както и 2 смъртни случая.

Макар че много страни членки на блока, които имат повече случаи на заразени и жертви на коронавируса, като Австрия и Дания, облекчават рестрикциите, Словакия отказва да го направи. Множество индустриални компании замразиха производство в страната заради проблеми по веригите на доставка и намаленото търсене, а предприемачи настояват правителството да облекчи мерките.

Експортно-ориентираната икономика на Словакия, която е доминирана от автомобилната индустрия, може да се свие с една десета през тази година, което да увеличи бюджетния дефицит до 10% от брутния вътрешен продукт на страната. Правителството обяви, че ще похарчи 1.2 милиарда евро месечно за мерки в подкрепа на служителите, за да не се увеличи безработицата.