Китай: Продължаваме да се придържаме към търговската сделка със САЩ

Пекин вече улеснява достъпа до финансовите си пазари за чуждестранни компании, увери китайският посланик в САЩ

14:23 | 12 април 2020
Обновен: 21:13 | 3 юни 2020
Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай. Снимка: Christopher Goodney

Пекин все още се придържа към договорките от първа фаза на търговското споразумение с Вашингтон, подписано по-рано тази година, заяви китайският посланик в САЩ, цитиран от Bloomberg. Той призова двете страни да оценят променящата се ситуация, тъй като коронавирусната пандемия доведе до глобални икономически предизвикателства.

“Дори през последните няколко седмици, когато бяхме изправени пред тази много сериозна, критична ситуацията, хората продължиха да работят по прилагането на първа фаза от споразумението”, заяви Цуй Тянкай.

Той посочи, че Китай все още купува земеделски продукти от САЩ и премахва някои от рестрикциите за достъпа до местните финансови пазари за чуждестранни компании, което беше част от сделката.

Посланикът отбеляза, че глобалният икономически пейзаж е драстично променен от коронавирусната криза. “Надявам се нашите икономически представители, ако могат да се съберат или да проведат конферентен разговор, да направят наистина добра оценка на променящата се реалност и да координират нашите отговорности към нея”, заяви още Цуй.

Китай и САЩ подписаха първа фаза от търговското споразумение помежду си през януари, преди глобалното разпространение на коронавируса да стане факт. Сделката внесе известно успокоение в търговската война между двете най-големи икономики в света, като се очакваше на по-късен етап да бъде постигнато и споразумение на следваща фаза. Според някои анализатори обаче това може да се случи едва след изборите в САЩ в края на годината.