Западните Балкани призоваха Брюксел за единство в борбата с Covid-19

Страните от региона настояват ЕС да ги изключат от списъка на държавите, към които има забрана за износ на медицинско оборудване

20:30 | 10 април 2020
Обновен: 13:11 | 6 юни 2020
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Външните министри на шест западнобалкански държави призоваха Брюксел да изключи техните страни от ограниченията на Европейския съюз за износ на предпазно медицинско оборудване, съобщава Politico.

След като коронавируса се разпространи на континента, ЕС прие мерки по отношение на износа на някои персонални медицински предпазни сдредства, включително маски за лице, с цел предотвратяване на национални забрани.

Износните рестрикции целят също да увеличат солидарността сред страните членки на блока, попречвайки на останалите държави да изкупуват огромни количества от предпазните средства, необходими за блока.

Външните министри на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия обаче изпратиха писмо до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, еврокомисаря по търговията Фил Хоган и еврокомисаря по съседството и разширяването Оливер Вархей, че ограниченията са направили “по-трудно” закупуването на предпазни средства за страните им и помолиха ЕС за изключения.

“Нашият регион има население от 17 милиона души. Поръчките ни на тези продукти няма да имат негативно влияние върху пазара на ЕС”, твърди писмо на страните, видяно от Politico.

Министрите отбелязват, че Брюксел е изключил от списъка няколко страни, включително Норвегия и Исландия.

Те добавят, че изключването на страните от Западните Балкани от експортния контрол ще “изпрати силен сигнал до гражданите, че в това всички ние сме заедно като европейци”.

Четири от шестте страни, участващи в писмото - Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, са признати кандидати за членство в ЕС.