Потокът на мигрантските пари секва в кризата

Индустриализираните държави са дом на по-голямата част от работниците мигранти в света

12:50 | 11 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обикновено количеството пари, които мигрантите изпращат до родните си места, са добра подкрепа по време на криза. Но не и този път, пише Bloomberg. 

Вълните от загуба на работни места сред работниците в чужбина и затварянето на международни граници намаляват годишния поток от глобални парични преводи на стойност 690 милиарда долара в момент, в който много развиващи се икономики се нуждаят от твърда валута повече от всякога. 

Ливан, Украйна и Филипините ще бъдат сред най-силно засегнатите, докато Латинска Америка може да претърпи 18% спад на парите, изпратени у дома, в сравнение с миналата година. 

Потокът от парични преводи в световен мащаб достигна рекордно високи стойности през последните години, тъй като страните станаха по-тясно свързани. 

Преобладаващият брой потвърдени случаи на Covid-19 са в индустриализирани държави, които са дом на по-голямата част от работниците мигранти в света, според Мануел Ороско, който ръководи програмата за миграция, преводи и развитие на Междуамериканския диалог във Вашингтон.  

Кризата може да премахне 6,7% от работното време в световен мащаб през второто тримесечие на тази година, според Международната организация на труда. Повече от милиард работници са изложени на висок риск от намаляване на заплатите или загуба на работа, съобщиха от организацията.  

„Страните, в които работниците мигранти са базирани временно, изпитват голяма криза и много от тях са в секторите, които са засегнати“, каза Елина Рибакова, заместник главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон.  

Това са някои от развиващите се пазари, които ще са най-засегнати: 

Ливан (12,5% от БВП) 

Ливан и преди настоящата коронавирусна криза страдаше от спад на паричните преводи поради суверенен дефолт и икономически сътресения. Парите, изпратени от диаспората на страната, са били ключов фактор за поддържане на финансите. Неофициалният контрол на капитала, наложен от търговските кредитори, оказва натиск върху финансите на домакинствата, което води до девалвация на курсовете на ливанската лира на черния пазар. 

Украйна (11,8% от БВП) 

Украински работници, които през последните години се насочиха към по-високоплатени работни места в Европейския съюз, миналия месец се втурнаха да се приберат преди затварянето на границата. Централната банка заяви, че паричните преводи може да спаднат с до 3 милиарда долара тази година. 

Украинската гривна поевтиня с над 12% тази година, но по-ниските цени на енергията и увеличаването на приходите от износ на пшеница може да компенсират част от щетите. 

Филипини (9,8% от БВП) 

Филипините разполагат с над милион работници в чужбина всяка година, предимно в Близкия изток. Паричните преводи от филипинци, работещи в чужбина, които представляват около една десета от икономиката, може да намалеят с до 30% през тази година, тъй като хиляди работници се завръщат у дома, заяви секретарят по икономическо планиране Ернесто Перния пред ABS-CBN News. 

Египет (8,8% от БВП) 

Паричните преводи и туризмът са двата най-големи източника на чуждестранна валута за Египет, а много египтяни, работещи в чужбина, са базирани в държави, зависими от износа на петрол. Спадът на изпратените към страната пари, съчетан с скорошния спад в притока на портфейли, ще ерозира валутните резерви на страната, според Ехсан Хоман, ръководител на изследванията в Близкия изток в MUFG Bank в Дубай. 

Доминиканска република (8.6% от БВП) 

Доминиканската република има един от най-високите проценти на парични преводи в Латинска Америка като дял от брутния вътрешен продукт, показват данните на Световната банка. Чуждестранните работници са изпратили 582 милиона долара у дома през януари, сочат данни на банката. 

Пакистан (7,9% от БВП) 

Централната банка на Пакистан се намеси, за да спре резкия спад на рупията миналата седмица, когато паричните преводи намаляха.  

Почти една трета от паричните преводи в Пакистан идват от САЩ и Великобритания, две държави в епицентъра на коронавирусната епидемия, казва Мохамед Абу Баша, ръководител на макроикономическите изследвания в базираната в Кайро инвестиционна банка EFG Hermes. Според него част от този спад ще се компенсира от по-ниските разходи за гориво.  

Мексико (3.1% от БВП) 

Паричните преводи в Мексико възлизат на 2,7 милиарда долара през февруари. Паричните преводи от чужбина, предимно от САЩ, представляват значителна част от неформалния сектор на страната. Спадът вероятно ще попречи на доходите на домакинствата и ще навреди допълнително на икономическите перспективи на страната. 

Ел Салвадор (20.8%), Хондурас (21.4%), Гватемала (13.0%) и Никарагуа (13.1%) 

В Централна Америка, регион, опустошен от насилие, трафик на наркотици и бедност, паричните преводи са многомилиардна индустрия, която направи правителствата по-малко зависими от пазара на облигации. Наред със спешните мерки срещу коронавируса, САЩ въведоха система за бързо депортиране. Нерегламентираните гранични пунктове се разпаднаха и първоначалните данни от тази година показват, че потоците от парични преводи вече са намалели.