Защо е важно Тръмп да се справи със социалната криза в САЩ?

Структурните проблеми в страната в условията на пандемия засягат най-вече по-бедната част от населението

17:12 | 9 април 2020
Обновен: 18:57 | 4 юни 2020
Снимка: Al Drago/Bloomberg

САЩ. В Чикаго ситуацията около коронавируса все още не е толкова драматична. Така е и в Кливланд и Чарлстън. Всички погледи все още са насочени към Ню Йорк. Градът е засегнат по-силно от всеки регион в страната, животът е спрял напълно, данните за заболеваемостта са застрашителни. Повече от 4500 са смъртните случаи в града, а заразените са 81 000. И докато президентът на САЩ Доналд Тръмп изпраща към Ню Йорк най-големия болничен кораб в света, то там, където ситуацията все още не е толкова драматична, онези, които в спокойно време не играят толкова важна роля в тази страна, умират. Това пише в свой коментар Рийке Хаверц за германското издание Die Zeit.

От анализа става ясно, че според данни от различни американски щати нивото на смъртност от коронавирус сред афроамериканците е много по-високо, отколкото сред останалата част от населението. "Близо три милиона души живеят в Чикаго, в Средния запад. В града досега има малко над 5 500 установени носители, повече от половината от които са афроамериканци. И ако са заразени, рискът им да починат е изключително висок, седем пъти повече, заяви тази седмица кметът Лори Лайтфут", уточнява авторът.

"По-малко от една трета от населението в града са афроамериканци. Подобна е ситуацията и в други градове и щати. В Луизиана 70% от починалите са чернокожи. Те обаче съставляват само една трета от населението в щата, намиращ се в южната част на страната. В Мичиган 40% от починалите са чернокожи, а делът им от населението е 14%. Цифрите и статистическите данни ще се повтарят, докато се разпространява самият коронавирус", отбелязва Die Zeit.

Според Хаверц явлението не е случайно. Той нарича това структурен проблем. "Липсата на социална справедливост в САЩ, както и дефицитите в здравеопазването и управлението при кризи засяга именно най-бедните в страната. Повече от 38 милиона американци живеят в бедност, една четвърт от тях са афроамериканци", смята той.

Кметът на Чикаго Лайтфут отбелязва, че в града са необходими 40 000 болнични легла за лечение на пациенти с коронавирус. По време на пресконференция тя обясни, че този недостиг ще влоши сериозно положението на града.

Но тези, които вече умират от вируса, няма да получат тези легла, пише Хаверц. "Не достига медицински персонал. В най-бедните квартали в Чикаго, населени предимно от чернокожи и испанци, цигарите се продават поотделно на открито, тъй като много малко могат да си позволят цяла кутия. Бедността и безработицата са високи, както и насилието. Семействата живеят заедно в тесни пространства. Щом се затопли, животът протича на улиците и по верандите. Социалната дистанция тук е труднопостижима. Посещение при лекар просто при симптом на кашлица се случва рядко", подчертава той.

"Сега е моментът Доналд Тръмп да покаже, че може да се справи с тази задача. Коронакризата отчита състоянието на развиващата се страна Америка. Пандемията ще засегне всички в страната, а не само един регион. А управлението на кризи е отговорност на американския президент, който ще спечели неимоверно много като коз в предизборната надпревара, ако се подготви за фундаменталната промяна да бъде стожерът и на по-бедните и малцинствените групи. Предстои да видим дали той ще успее да пребори социалната криза в САЩ", се посочва в анализа.