Тръмп настоява за възстановяване на икономиката въпреки мрачните данни от САЩ

Стратегията на Белия дом завръщане към нормалността зависи от масовото тестване на американците

18:31 | 8 април 2020
Обновен: 14:46 | 5 юни 2020
Снимка: Scott Olson

Въпреки че Ню Йорк и Ню Джърси докладваха за най-лошите дни на коронавируса по отношение на броя смъртни случаи, американският президент Доналд Тръмп прехвърли вината за отговора срещу пандемията и започна да прави планове за възстановяване на икономическите процеси, пише Bloomberg.

Стратегията на Белия дом, чието изготвяне е на ранен етап, зависи от масовото тестване за коронавирус на американците за установяване на най-засегнатите от заразата зони.

Икономическото възстановяване вероятно ще започне в малките области, които не са високо засегнати от вируса. Огнища като Детройт, Ню Орлиънс и Ню Йорк, където липсват сигнали за овладяване на ситуацията, ще останат затворени.

“Търсим концепция къде да отворим сектори и концепция къде можем да отворим всичко”, заяви Тръмп пред Fox News.

Президентът, който се сблъска с критики за подценяване на заплахата от вируса, предупреди във вторник, че ще преосмисли финансирането на Световната здравна организация, която според него не е успяла да предупреди за опасностите по-рано.

Миналия месец Тръмп предложи великденските празници като срок за възобновяване на процесите в страната. Неговата цел във времето за завръщане към нормалността обаче може да се окаже нереалистична.