Акциите на френска компания поскъпват с над 1600% заради откритие в борбата с Covid-19

Novacyt достигна пазарна капитализация от 197 милиона евро

17:50 | 8 април 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ръстът в цените на акциите на френската компания Novacyt достигна над 1600% от началото на годината, след като тестът на компанията за Covid-19 беше определен като допустим за използване от Световната здравна организация, съобщава Bloomberg.

Книжата на компанията поскъпнаха с 22% на борсата в Париж преди обяд в сряда, след като Novacyt заяви, че нейните диагностични комплекти ще бъдат налични за година след извънредно одобрение от СЗО. Компанията достигна пазарна капитализация от 197 милиона евро (214 милиона долара).

Книжата на Novacyt, която е листната и на борсата в Лондон, започнаха да поскъпват в края на януари, когато компанията обяви, че пуска молекулярен тест, който има възможност да установи само щама на вируса от 2019 г. Други тестове са по-малко точни, като увеличават възможността за поставянето на грешни диагнози, посочиха от компанията тогава.

Акциите на Novacyt поскъпват с над 1600%. Графика: Bloomberg

Фpeнcĸата компания се нареди в нapacтвaщия cпиcъĸ c мaлĸи дружества, които увеличават многократно пазарните си оценки заради ключови открития в борбата с коронавируса, който взе над 82 хиляди жертви в световен мащаб и затвори голяма част от глобалната икономика.