Как пандемията влияе на инфлуенсърите?

За много от тях обичайните потоци от приходи намаляват драстично

11:06 | 5 април 2020
Обновен: 11:06 | 5 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Може би някои от вас гледат на инфлуенсърите с пренебрежение, но всъщност кариерата им вече е индустрия за 5-10 милиарда долара сама по себе си, пише Bloomberg.  

Инфлуенсърите печелят повече доверие от известни личности и спортисти, а повече от половината млади американци на възраст от 13 до 38 години са направили покупка въз основа на мнението на личност от социалните медии.  

Около 88% от потребителите се доверяват на онлайн препоръките толкова, колкото на препоръките лице в лице. 

Луксозните марки най-много разчитат на инфлуенсърите и изпреварват масовите марки, когато става дума за брой ангажирания на дадена публикация. 

Но тъй като социалното дистанциране смазва търговията на дребно, ресторантьорството и пътуванията - светата троица на инфлуенсърството - топ профилите, които могат да начислят 10 000 долара или повече на всеки милион последователи, виждат, че обичайните потоци от приходи намаляват драстично, дори падат до нула. 

Не съществуват официални данни, които да определят как пандемията ще се отрази на хората, създаващи съдържание за личните си профили, но бегъл поглед към съкращенията, спирането на производството и/или падащите цени на акциите на марки като LVMH, Volkswagen, Coty и т.н. - показва финансово напрежение, дори болка, за влиятелните лица, наети да ги популяризират, отбелязва Bloomberg.  

И все пак, това, че една трета от човечеството се налага да си остане вкъщи, не е лоша новина за всички. Тези, които работят с домашен декор, интериорен дизайн и алкохолни марки, са затрупани с работа, както и тези, които се фокусират върху хранене и здраве.  

Според изследователската фирма Izea Insights 66% от потребителите на социални медии казват, че предвиждат използването на платформи като Instagram и YouTube да продължи да се увеличава по време на пандемията. 99% казват, че ще купят нещо онлайн, ако бъдат поставени под карантина по време на пандемията. 

„Общото потребление ще се увеличи значително, докато потребителите са затворени по домовете си. Маркетолозите имат възможност да се свържат с аудитория, която търси съдържание, услуги и забавление. В момент на стрес потребителите предпочитат рекламни съобщения от тези, които следват и на които имат доверие“, се казва в доклада от 18 март.