Олаф Шолц иска да подсили германската икономика с 50 милиарда евро

Очаква се забавената германска икономика да възвърне инерцията си с държавна помощ след кризата около коронавируса

20:12 | 3 април 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Министърът на финансите в Германия Олаф Шолц планира мощен пакет стимули за икономиката на страната след преодоляване на коронавирусната пандемия, пише Spiegel.

За втората фаза на кризата той смята, че е необходима финансова програма от стимули, за да се даде тласък на най-голямата европейска икономика.

Вицеканцлерът визира сума в размер на 50 милиарда евро. Шолц смята да използва фискалния резерв, спестен за справяне с нарастващата бежанска криза. Намерението му е да използва средствата за подсилване на държавните инвестиции. Мерките за стимулиране на търсенето на частни инвестиции също се обсъждат.

Междувременно стана ясно, че Германия обеща да подпомогне стартъпите, които са засегнати от кризата с коронавируса, с  краткосрочна финансова подкрепа на стойност 2 млрд. евро.

Припомняме, че по информация на Bloomberg германските компании подадоха почти половин милион заявления за финансова помощ по правителствена програма за подпомагане през март, когато фабрики и предприятия бяха принудени да затворят врати заради епидемията от коронавирус.

Въздействието върху растежа на Германия през 2020 г. от мерките за ограничаването на вируса може да бъде дори по-силно от свиването на икономиката с 5% по време на кризата през 2008 г. и 2009 г., заяви наскоро германският икономически министър Петер Алтмайер.