Коронавирусът ще струва 4.1 трлн. долара на световната икономика

Около 36% от общите разходи в резултат на пандемията се падат на Азия, включително Китай

11:42 | 3 април 2020
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Пандемията от коронавирус може да струва 4.1 трлн. долара или почти 5% от глобалния БВП в зависимост от разпространението на болестта в Европа, САЩ и другите големи икономики, заяви Азиатската банка за развитие, цитирана от Bloomberg.

При по-бързо приключване на пандемията щетите ще бъдат ограничени до 2 трлн. долара или 2,3% от световния БВП, смята кредиторът, базиран в Манила в своя доклад за перспективите пред азиатската икономика, публикуван в петък. Около 36% от общите разходи в резултат на пандемията се падат на Азия, включително Китай.

„Никой не може да каже колко широко може да се разпространи пандемията от Covid-19, като ограничаването й може да отнеме повече време, отколкото се прогнозира в момента“, обяснява главният икономист на Азиатската банка за развитие. По неговите думи възможността за тежки финансови сътресения и финансови кризи не може да бъде отхвърлена.

На 6 март Азиатската банка за развитие заяви, че епидемията от коронавирус може да струва на световната икономика 347 млрд. долара и да намали темповете на растеж в световен мащаб с 0,4 процентни пункта. Оттогава епицентърът на вируса се измести от Китай към Европа и САЩ, като броят на заразните вече е над 1 милион.

Новата прогноза, публикувана в петък, взема предвид непосредственото въздействие върху туризма, потреблението и инвестициите, а щетите могат да са дори още по-големи при задълбочаване на проблемите с доставките.

Азиатската банка за развитие намали прогнозата си за растеж за Азия през 2020 г. до 2,2% спрямо предишна прогноза за 5,5%. Прогнозата на Китай е снижена до 2,3% от 6% при ръст от 6,1% през миналата година. Според доклада всички развиващи се подрегиони в Азия ще отбележат по-слаб растеж през тази година.

 

Инфлацията вероятно ще се ускори заради по-високите разходи за храна, дори когато по-слабата икономическа активност и по-ниските цени на суровините смекчават ръстовете преди да отслабят през 2021 г., се посочва в доклада на банката.