Азиатските заводи усещат сериозно болката от коронавируса

В цяла Югоизточна Азия сривът в бизнес активността се усеща много осезателно

08:01 | 1 април 2020
Обновен: 10:57 | 7 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Заводите в Азия отчитат допълнително свиване в дейността си през март, тъй като коронавирусът предизвика хаос по веригите за доставки. Китай обаче се справя добре, сочат резултатите от частно проучване на бизнес активността в сектора на промишлеността в съответствие с официалния показател на правителството, съобщава Bloomberg.

Почти всички други регионални индекси на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността паднаха още повече под 50 пункта - разделителната линия, която отделя свиването от разширяването, става ясно от данните, публикувани от IHS Markit в сряда.

Японският PMI индекс Jibun Bank пада до 44.8 пункта, а PMI индекса в Южна Корея достига до 44.2 пункта. Това са най-лошите четения на данните след глобалната финансова криза преди повече от десетилетие.

В Китай PMI показателят Caixin Manufacturing за март нарасна от 40.3 пункта до 50.1 пункта при очаквания на анализаторите за възстановяване до едва 45.5 пункта. Данните идвад ден, след като и официалният PMI на Китай за сектора на промишлеността показа възстановяване на бизнес активността. Икономистите обаче предупреждават, че по-добрият резултат е неизбежен, тъй като работниците се завърнаха на работа след безпрецедентното блокиране на икономиката и все още липсват сигнали за сериозно възстановяване.

В цяла Югоизточна Азия сривът в бизнес активността в производствения сектор се усеща много осезателно, като във Филипините показателят падна до 39.7 пункта -  най-ниското му ниво, откакто се събират данни от 2016 г., а във Виетнам понижението е до 41.9 пункта. PMI индексът на Тайван обаче се покачи до над 50 пункта.

Данните за активността на заводите отразяват влошаването на ситуацията около разпространението на коронавируса. Силно засегнатите от пандемията Италия, Испания и САЩ са сред страните с блокирани икономики, което нанесе допълнителен удар на азиатските държави, които се борят с вируса от месеци.

„Още по-притеснително е, че най-големите клиенти на азиатските заводи - САЩ и ЕС не потребяват в момента и по този начин ще навредят на новите поръчки през второто тримесечие на 2020 г.“, коментира Трин Нгуен, старши икономист в Natixis SA в Хонконг.

Централните банки намалиха лихвените проценти и увеличиха изкупуванията на облигации, като въведоха и други ликвидни мерки за стабилизиране на финансовите пазари, докато правителствата отприщиха фискални стимули за подпомагане на потребителите и бизнеса, тъй като перспективата за глобалната икономика бързо се влошава.