Производството на вятърна енергия забавя темпа си на растеж заради пандемията

Нарушават се веригите за доставки и инвестиционните планове по целия свят

22:00 | 31 март 2020
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Очакваше се през тази година вятърната енергетика да задмине предишния си рекорд за инсталации, но е по-вероятно напредъкът да е по-скромен, пише Bloomberg

Предстои разработчиците да увеличат капацитета с 9% през тази година до 66 422 мегавата, според BloombergNEF. Това е по-малко от 24-процентовата експанзия, която лондонското изследователско звено на Bloomberg LP очакваше. 

Това са поредните данни, показващи снижени очаквания за растеж на възобновяемата енергия, тъй като разпространението на коронавируса нарушава веригите за доставки и инвестиционните планове по целия свят. 

Данните показват и устойчивостта на вятърната индустрия, чиито приходи са фиксирани в договорите за покупка на електроенергия и които не се колебаят като цените на изкопаемите горива. Но никой бизнес не може да продължи както обикновено, ако работниците не могат безопасно да си вършат работата.  

Страхът за здравето в Европа и САЩ може да бъде особено лоша новина за вятърната индустрия. Въпреки че соларните панели могат да бъдат евтино произведени в Китай и доставени, гигантските вятърни турбини често се произвеждат в региони, по-близки до мястото, където са инсталирани. 

„Голяма част от проблемите са свързани с хората, а не със суровините“, казва Оливър Меткалф, ветроаналитик в BNEF. 

В Европа, където BNEF намали прогнозата си за 2020 г. с 4,2 гигавата, вече има 12 съоръжения, захранващи компоненти и машини към индустрията, където производството спря заради вируса. 

В някои случаи персоналът отказва да работи поради опасения за тяхната безопасност. Друг път заводът затворя като предпазна мярка или заради болен служител.