Френските компании искат да спасят 2.2 млн. служители чрез държавна помощ

Броят на дружествата, кандидатстващи за субсидии, нарасна до 220 хиляди

17:45 | 29 март 2020
Обновен: 08:11 | 5 юни 2020
Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Френският бизнес иска да се възползва от правителствена помощ, за да задържи 2.2 млн. служители, след като мерките за преустановяване разпространението на коронавируса доведоха до замразяването на няколко индустрии, заяви министърът на труда на Франция Муриел Пенико, цитиран от Bloomberg.

Броят на компаниите, който кандидатстват за субсидии от държавата, се повиши от 65 хил. до 220 хиляди за ден в петък вечерта, заяви Пенико пред RTL radio. Той посочи, че производственият сектор, този на хотелиерите и ресторантьорите, строителната индустрия и търговците, които не оперират с хранителни стоки, са сред най-засегнатите.

Френското правителство насочи 8.5 млрд. евро (9.5 млрд. долара) , за да помогне на компаниите, временно освободили служители заради карантината, в опит да гарантира, че те ще могат да се върнат на работа, когато кризата отшуми.

"Така наречената система за частична безработица ограничи ръста на броя на регистрациите за търсещи работа до 20 хил. през третата седмица на март спрямо година по-рано", заяви Пенико. Той посочи, че назначаванията се свиват със 70%, като не отбеляза периода, спрямо който е направено сравнението.