Китай забранява влизането на чужденци като част от борбата с коронавируса

В същото време карантината в Ухан приключва скоро

21:12 | 26 март 2020
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китай обяви, че ще забрани влизането в страната за повечето чужденци от събота, 28 март, съобщава Bloomberg. Това е поредният сигнал, че по-голяма част от случаите на заразени с коронавирус в страната вече са на хора, идващи извън нея. 

Чужденците няма да бъдат допускани в Китай дори в случаите, когато имат валидни визи и разрешения за работата, заявиха от китайското външно министерство в четвъртък, определяйки мярката като "необходима и временна" стъпка. В нея не са включени дипломатите, както и хората, идващи в Китай по "неотложни икономически задачи и свързани с търговски, научни или технологични дейности, както и тези с неотложни хуманитарни нужди". 

Ходът на Пекин следва подобни забрани на множество други държави, на които иначе китайските власти се съпротивляваха, докато по-голямата част от случаите на заразени с коронавирус оставаха в рамките на страната.

Междувременно карантината, която обхвана мястото, на което беше регистриран първият случай на заразен с коронавирус - Ухан, приключва скоро, което подтиква инвеститорите да действат.  

Възобновяването на достъпа от и до Ухан, планирано за 8 април, може да послужи като пример за пазарите в целия свят, които са бяха засегнати от ограниченията на бизнес операциите.  

Ограниченията за пътуване извън Хубей за градовете на провинцията, освен Ухан, бяха премахнати в сряда, съобщи Xinhua.