Американската икономика се насочва към историческо свиване

Според Morgan Stanley икономическият спад през второто тримесечие ще надвиши 30%

19:33 | 26 март 2020
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Американската икономика ще навлезе рязко в рецесия, като според очакванията на някои икономисти брутният вътрешен продукт на страната се насочва към най-големия си тримесечен спад от 1947 г. насам, съобщава Bloomberg. 

В опит да се овладее разпространението на коронавируса най-голямата икономика в света беше принудена внезапно да спре, което доведе до съкращаването на милиони работни места. Прогнозите за БВП на САЩ варират, но според повечето икономисти суров спад през второто тримесечие ще бъде последван от възстановяване през втората половина на годината, когато пандемията отшуми.

Междувременно заявленията за безработица достигнаха 3.28 млн. за седмицата, приключваща на 21 март - над троен ръст спрямо предходния рекорд. Според множество икономисти нивото на безработица в САЩ от 3.5%, което регистрира най-ниските стойности от половин век насам, ще се удвои или утрои през идните месеци.

Икономистите на JPMorgan смятат, че БВП на САЩ ще се свие с 10% през първото тримесечие и с 25% през второто, а нивото на безработица ще достигне 8.5%.

Очакванията на Morgan Stanley са подобни, като банката прогнозира 2.4-процентно свиване на БВП през първото тримесечие и малко над 30-процентен спад през второто. Според Morgan Stanley нивото на безработица в САЩ ще се повиши до 12.8%. Икономисти на банката отбелязват, че свиването на икономиката може да е дори по-значително.  

Според прогнозата на Goldman Sachs БВП на САЩ ще се свие с 6% през първото тримесечие и с 24% през второто, а безработицата ще се увеличи до 6%.

“Очакваме спадове в потреблението на услуги, производствената активност и инвестициите в строителството, които да свият БВП през април с близо 10%”, посочват от банката и добавят, че през следващите месеци спадът вероятно ще е по-ограничен.

Прогнозата на Wells Fargo е за свиване на БВП на САЩ с 1.2% през първото тримесечие и с 14.7% през второто с ниво на безработица от 7.3%.

Според Bloomberg Economics БВП на САЩ ще се свие с 0.5% през първото тримесечие и с 9% през второто, а нивото на безработица ще достигне 6.5%.

“Рестрикциите за преустановяване разпространението на коронавируса в САЩ доведоха до тежък стоп за американската икономика. Второто тримесечие ще донесе свиване, съизмеримо с най-тежките в историята, надминавайки най-лошия период от финансовата криза”, смятат икономистите. 

Смъртните случаи на заразени с коронавирус в САЩ вече надвишиха 1000. Само Ню Йорк докладва за нови 6500 случая на заразени, с което общият брой на боледуващите се увеличи до над 37000.

По-рано днес управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл обеща, че централната банка ще продължи да използва инструментите си за борба с икономическите последствия от коронавирусната пандемия.

През последните две седмици Федералният резерв понижи основната си лихва почти до нула и инициира поредица от мерки за поддържане на кредитирането. Фед също така се присъедини към министерството на финансите в програмите за предоставяне на финансиране за бизнеса.

По думите на Пауъл целта на централната банка е да се достигне до места, където не се предлагат кредити, а трябва.