Германия се доближава до въвеждането на исторически пакет стимули в борбата с Covid-19

Берлин планира да предприеме редица мерки, финансирани с дълг за над 750 млрд. евро

15:18 | 25 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германия направи крачка към обявяването на извънредно положение, за да отключи исторически спасителен пакет в помощ на преодоляването на последиците от коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

Финансовият министър Олаф Шолц призова законодателите да отменят заложените в конституцията лимити за дълга, за да се справят с кризата. Нов дълг за 156 млрд. Евро (169 млрд. долара), еквивалентен на половината от обичайните годишни разходи на държавата, ще бъде използван за финансирането на социлни помощи и директна подкрепа на най-засегнатите от вируса компании.

“Няма план за противодействие на подобна криза”, заяви Шолц в сряда, като добави, че страната прави това с възможно най-много средства по възможно най-точния начин.

Германия отпусна пакета от мерки на фона на очаквания най-значителен икономически спад от десетилетия. Бизнес увереността се понижи до рекордно дъно заради усилията на страната да преустанови разпространението на вируса, като икономисти в Ifo прогнозират масови фалити на компании.

Управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите настояха за извънредни мерки, които могат да доведат до изоставянето на дългогодишната политика на страната за балансиран бюджет. Законодателите в Долната камара на парламента ще гласуват за одобрение на мерките по-късно в сряда, а Горната камара ще направи това в петък.

Имайки широка политическа подкрепа, правителството планира да предприеме редица мерки, финансирани с дълг за над 750 млрд. евро, за справяне с кризата, която Меркел определи като най-голямото предизвикателство пред Германия след Втората световна война. Пакетът включва заеми, гарации и подкрепа за компаниите, включително средства за изкупуване на дялове от тях и дори национализация на някои дружества.

Германия, която затегна мерките срещу разпространението на Covid-19 тази седмица, има около 32 700 хил. заразени и над 150 смъртни случая, по данни на Bloomberg.  

Правителствата по света се опитват да се справят с нарастващия брой на пациентите в болниците и икономическите ефекти, след като голяма част от служителите останаха по домовете си. Финансовите министри от еврозоната предприемат стъпки по отношение на спасителни пакети за най-засегнатите страни членки, като смъртните случаи нараснаха в Италия и Испания и се увеличиха сигналите за тежкото икономическо отражение на коронавируса.