Турция повдигна обвинения срещу 20 заподозрени за убийството на Кашоги

Обвиненията се основават на изявления на свидетели, анализ на цифровите устройства на Кашоги и записи на хората, влизащи и напускащи Турция

14:42 | 25 март 2020
Обновен: 14:42 | 25 март 2020
 Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg
Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Турция повдигна обвинения срещу 20 заподозрени за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в Истанбул през октомври 2018 г.  Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу бившия заместник-началник на разузнаването в Саудитска Ахмад Асири и бившия кралски помощник Сауд ал Кахтани в подстрекателство към убийството, предава ВВС. 

Останалите 18 са обвинени в извършване на "умишлено и чудовищно убийство" в саудитското консулство в Истанбул.  

Западните разузнавателни агенции смятат, че убийството е било поръчано от престолонаследника Мохамед бин Салман - нещо, което той отрича. 

Специален докладчик на Организацията на обединените нации казва, че Кашоги е „жертва на умишлена екзекуция, извънсъдебно убийство, за което отговаря Саудитска Арабия“. 

До момента на смъртта си 59-годишният журналист е работил за Washington Post и е станал виден критик на саудитското правителство. 

Какви са обвиненията? 

Според обвинителните актове, обявени от прокурорите в Истанбул в сряда, Ахмед Асири и Сауд ал Кахтани са обвинени в „подстрекателство към умишленото и чудовищно убийство“. 

Прокуратурата обвини и 18 други лица в извършването на убийството - включително член на Саудитската кралска гвардия, експерт по криминалистика и служител на саудитското разузнаване, който е пътувал с престолонаследника Мохамед в миналото. 

Обвиненията се основават на изявления на свидетели, анализ на цифровите устройства на Кашоги и записи на хората, влизащи и напускащи Турция, се казва в изявлението. 

Саудитска Арабия все още не е направила публичен коментар относно обвиненията. 

Какво се случи с Джамал Кашоги? 

Журналистът, който през 2017 г. заминава на самоизгнание в САЩ, на 2 октомври 2018 г. отива в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да вземе документи, нужни за сключването на брак с годеницата му Хатидже Дженгиз. 

Разследващите смятат, че докато тя чакала отвън, 59-годишният мъж е бил убит и след това разчленен. Останките на Кашоги никога не са намерени. 

Ужасяващото убийство шокира света и специалният докладчик на ООН Агнес Каламар заяви, че има достоверни доказателства, че престолонаследникът Мохамед и други високопоставени саудитски представители носят индивидуална отговорност. 

Тя призова за независимо и безпристрастно международно разследване.