Годишните общи събрания на акционерите се местят онлайн по целия свят

Това се превръща в приемлива форма на технологично решение в резултат на Covid-19

13:42 | 25 март 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

На фона на карантините, забраните за пътуване и ограниченията за събирания в закрити пространства с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, компаниите преместват своите годишни общи събрания в онлайн пространството, пише Bloomberg. 

През миналата седмица Starbucks превърна годишното си събрание във виртуална среща, а Уорън Бъфет каза на акционерите, че няма да могат физически да присъстват на събитието на Berkshire Hathaway през май, а заседанието ще се предава на живо. 

Регулаторите в САЩ и Австралия подкрепиха виртуалните срещи на фона на разпространението на коронавируса.  

Този ход дава друга перспектива на годишните събрания, които често са слабо посещавани, за по-широк кръг от инвеститори.Ускорява се дори приемането на нови технологии, тъй като дори компаниите, които се съпротивляваха на настъпващата цифрова ера, вече нямат избор. 

Предлагането на достъп „на хора от близо и далеч, независимо дали се включват от работа или от друга държава, автоматично ви предоставя много по-широко поглед върху вашите акционери“, каза Сюзън Масасо от A2 Milk - производител на бебешко мляко, провел четири годишни срещи онлайн.

Посещениемостта на срещата на A2 Milk през 2019 г. скочи до 708 души от 444 година по-рано и включва 528 онлайн участници, според Link Administration Holdings, която предлага услуги услуги за онайн провеждане на годишните срещи. 

Rio Tinto Group, вторият по големина миньор в света, посъветва инвеститорите да не присъстват лично на планираната майска среща в Бризбейн и заяви, че проучва перспективата да предложи отдалечен достъп. 

Анализът на Link на повече от 1800 срещи, проведени в Австралия миналата година, показва, че обикновено се появяват малко хора - средно 0,2% от акционерите. Повечето срещи се провеждат и през работно време, което означава, че пенсионерите обикновено са най-добре представената група, установи проучването. 

Има скок в търсенето на виртуални срещи от пазари в Австралия и Великобритания, тъй като компаниите се стремят да отговорят на мерките за социално дистанциране, заяви Лиса Маккена, изпълнителен директор на корпоративните пазари в Link. 

„Това, което се промени, е, че това ще стане приемлива форма на технологично решение в резултат на Covid-19. Някои клиенти удвоиха или утроиха посещаемостта, предлагайки виртуален достъп”, каза тя.