Доверието на германския бизнес се влошава катастрофално

Еврозоната се е запътила към най-лошата си рецесия в историята

11:59 | 25 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доверието на германския бизнес отбеляза най-стръмното си влошаване от три десетилетия след ограничителните мерки за разпространението на коронавируса, които принудиха много компании и магазини да спрат работа в най-голямата икономика в Европа, съобщава Bloomberg.

Спадът е още по-изразен спрямо предишното четене на данните от миналата седмица и сигнализира, че еврозоната се е запътила към най-лошата си рецесия в историята.

„Очакванията на компаниите са мрачни, както никога до сега. Германската икономика е в шок“, заяви президентът на мюнхенския Институт за икономически изследвания (Ifo) Клеменс Фюст.

Правителствата от цяла Европа се опитват да смекчат удара с безпрецедентни фискални разходи. В Германия канцлерът Ангела Меркел обяви програма от стимули за над 750 млрд. евро.

Индексът на бизнес климата на института Ifo се понижи от 96 пункта през февруари до 86.1 пункта през март. От института смятат, че БВП на Германия може да се свие с между 1.5% и 6% през тази година в зависимост от това колко дълго продължи блокирането на икономиката.

Показателят, следящ очакванията на бизнеса предполага, че най-лошото вероятно предстои, след като пада до 79.7 пункта – най-ниското ниво от 2008 г. насам. Проучването е направено сред 9 хил. компании, включително от производството и строителството.