В Мексико спират проект на американска пивоварна за милиарди долари

Проектът може да извлече спешно необходимата вода от град Мехикали

20:30 | 24 март 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Според проучване сред граждани на мексиканския град Мехикали пивоварна от американската група Constellation Brands не трябва да стартира дейност. 76,1% от анкетираните са гласували против изграждането на производство в граничния град между Мексико и САЩ, съобщи правителството на Мексико. Проектът е спорен, тъй като пивоварната може да извлече много от необходимата вода в иначе сухия район, предава Die Zeit.

36 780 от повече от един милион граждани в града взеха участие в анкетата. Правителството обаче заяви, че ще приеме резултата. "Трябва да се признае решението на хората", заяви президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор. Протестите на земеделските производители и населението срещу проекта продължават повече от две години.

Органите, отговарящи за водоснабдяването, не разрешават лиценз на групата. Правителството възнамерява да работи с компанията, за да намери решение на щетите. Проектът в размер на 1,5 милиарда долара е бил обявен през 2016 г. и към момента е завършен на 65%. Constellation Brands е собственик на мексиканската бирена компания Modelo от 2013 г. и марката Corona.