Covid-19 намали броя на милионерите в САЩ

500-те най-богати хора в света са загубили почти 1,3 трилиона долара от началото на годината

19:03 | 24 март 2020
Обновен: 04:49 | 5 юни 2020
Снимка: Pixabay

В края на 2019 г. имаше безпрецедентни 11 милиона американски милионери - отражение на най-дългия бичи пазар в историята, благодарение на ултра ниските лихви и намаляването на данъците, пише Bloomberg. 

Само няколко месеца по-късно картината е съвсем различна. Броят на домакинствата в САЩ над този праг е намалял с поне 500 000 към петък, сочат данни на изследователската фирма Spectrem Group. 

Комбинацията от финансова и здравна криза, предизвикани от Covid-19, непропорционално разруши състоянието на богатите. 

500-те най-богати хора в света са загубили почти 1,3 трилиона долара от началото на годината, сочи индексът Bloomberg Billionaires. Това е 21.6-процентен спад на общото им нетно състояние.

Американците в класацията, които в момента са 180, са загубили общо 433 милиарда долара. 

Всичко това ще има особено голям отзвук в сферата на недвижимите имоти и банковото дело, както и в секторите, разчитащи на богатите. 

Ефектът от кризата с вируса обаче е много по-тежък за бедните и работещите. Гуверньорът на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард прогнозира, че нивото на безработица в САЩ може да достигне 30% през второто тримесечие заради затварянето на всякакъв вид бизнеси - от ресторанти до фабрики.