Първото полугодие на 2020 г. може да се окаже най-лошото в историята на еврозоната

Според прогнозите Германия и Франция ще регистрират спад от по 2,5% от януари до март

14:00 | 21 март 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Икономиката на еврозоната ще отбележи най-слабия растеж в 20-годишното си съществуване, а ръководителите на блока трябва да задействат фискални стимули, за да защитят паричния съюз, предава Investor.bg.

Ако правителствата се задействат, рецесията ще бъде дълбока, но кратковременна. Ако ли не, има шанс еврозоната да не оцелее.

Въпреки че никаква държавна подкрепа не може да предотврати рухване на производството, предприемането на действия от властите е задължително, за да помогнат на икономиката да стъпи на краката си по-късно тази година и да се предотврати продължителен спад.

„Това което правителствата и Европейската централна банка трябва да направят, е да предотвратят възможността иначе жизнени бизнеси да фалират или да съкращават служители. Това означава запазване на кредитирането. По-важното е, че е необходимо заличаването на пропастта в доходите, която мерките за сдържане на пандемията създават“, пишат икономистите.

Тъй като хора във Франция, Испания и Италия са принудени да останат по домовете си до средата на април, очакванията са икономиката да се свие с 3,1% през първото тримесечие и да претърпи още един удар от 2,4% през второто.

Според прогнозите Германия и Франция, които са най-големите страни членки на блока, ще регистрират спад от по 2,5% през периода от януари до март. Очакванията са брутният вътрешен продукт на Италия, която е епицентърът на пандемията в Европа, да се свие с цели 5,1%.

Още по темата прочетете в Investor.bg.