YouTube и Netflix понижават качеството на видеата, за да облекчат мрежите

Стрийминг потреблението се е повишило с над 20% по целия свят миналия уикенд

13:48 | 20 март 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Netflix и YouTube се съгласиха да намалят качеството на видеопотоците си в Европа, за да облекчат мрежите, натоварени заради пандемията, предава Bloomberg. 

Това се случва, след като се проведоха отделни дискусии между европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон и главния изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс, както и с главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и изпълнителния директор на YouTube Сюзън Войчицки. 

YouTube заяви, че временно ще превключи целия трафик в Европа към стандартна дефиниция по подразбиране за 30 дни. 

„Ще продължим да работим с правителствата на държавите членки и мрежовите оператори, за да сведем до минимум натоварването на системата, като същевременно ще осигурим добро потребителско изживяване“, казва в свое изявление YouTube, добавяйки, че досега е имало само няколко пика на потребление. 

Netflix ще започне да намалява скоростите във всичките си потоци в Европа за месец, заяви от своя страна компанията. „Ние смятаме, че това ще намали трафика на Netflix в европейските мрежи с около 25%, като същевременно ще осигури добро качество на услугите за нашите абонати.“ 

Вирусната пандемия затвори училища, различни бизнеси и ресторанти в голяма част от региона, изпращайки милиони хора у дома, където използват услуги като Netflix и YouTube. Количеството време, прекарано в стрийминг, се е повишило с над 20% по целия свят миналия уикенд, а в Австрия и Испания -  над 40%. Въпреки че трафикът се увеличава, регулаторите на ЕС за телекомуникациите твърдят, че не е имало признаци на задръствания в Европа и операторите изглежда могат да се справят със ситуацията. 

Все пак повишаването на потреблението накара служителите да търсят начини да намалят натоварването. 

Бретон заяви, че приветства действията, предприети от Netflix и YouTube, „за запазване на безпроблемното функциониране на интернет по време на кризата Covid-19“.