Турция ще получи повече средства от ЕС за бежанците

Това обяви германският канцлер след видеоразговора си с Ердоган и Макрон във вторник

12:12 | 18 март 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе видеоразговор с германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Борис Джонсън и френския президент Еманюел Макрон във вторник относно конфликта в Сирия и ситуацията на границите на Турция с Европейския съюз (ЕС). Дискусията им е фокусирана основно върху бежанската криза. Първоначално държавните ръководители възнамеряваха да се срещнат в Истанбул, но поради пандемията от коронавируса бе решено форматът на срещата да е видеоконференция, пише Die Zeit.

Ангела Меркел се съгласи да увеличи средствата на ЕС за грижите за бежанците в Турция. В рамките на видеоконференцията с Париж и Лондон се открои ясен ангажимент към бежанския пакт между ЕС и Турция. Освен това лидерите обсъдиха как заедно да се борят срещу разпространението коронавируса.

Меркел определи конференцията с Ердоган като "полезен разговор", приветства временното прекратяване на огъня в Идлиб, но се ангажира да продължи политическия процес в по-широк обхват. 

Лидерът на Зелените в Германия Аналена Баербок призова правителствените ръководители в страната за ефективно справяне със ситуацията около сирийските бежанци и отправи апел Меркел и Макрон да бъдат категорични в нейното преодоляване. „Турция не трябва да продължава да използва бежанците за „игра““, заяви лидерът на Зелената партия. 

През миналата седмица Ердоган се срещна в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По данни на ООН около 13 000 души чакат на турско-гръцката граница. Сблъсъци между граничната полиция и бежанците се случват почти ежедневно. Гръцката полиция многократно използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да предотврати преминаването на мигрантите през границата. Конфликтът се изостря от липсата на капацитет в южната ни съседка да приема повече бежанци, а бежанските лагери са пренаселени.

Турското правителство обвини ЕС, че не спазва задълженията си по пакта за бежанци от март 2016 г. Ердоган посочи, че пактът трябва да бъде "актуализиран". Споразумението предвижда, че Турция ще задържи бежанците на своя територия. В замяна ЕС трябва да съфинансира грижите за тях в Турция на стойност 6 милиарда евро. Турция е приела повече от 3,6 милиона бежанци от Сирия. 

Според Европейската комисия 4,7 милиарда евро са били заложени по договор и около 3,2 милиарда вече са били изплатени.

От друга страна, в сирийската провинция Идлиб през февруари се разрази конфлрикт между Русия и Турция, но двете страни се обединиха около прекратяване на огъня. Развитието се следи при съвместни инспекционни пътувания от неделя. Германия, Франция, САЩ и Великобритания призоваха за прекратяване на боевете в Идлиб. "Искаме режимът на Асад да спре безмилостните убийства", се казва в съвместно изявление.