Франция е готова да национализира големи компании заради коронавируса

Подобен ход би преобърнал икономическата философия на президента Еманюел Макрон

17:02 | 17 март 2020
Снимка:  Adrienne Surprenant/Bloomberg
Снимка: Adrienne Surprenant/Bloomberg

Франция е готова да използва най-доброто оръжие, за да защити най-големите си компании от пазарните сътресения, подтикнати от коронавируса - национализация, пише Bloomberg

Докато правителството разкъсва своите бюджетни планове и обещава милиарди евро в подкрепа на икономиката, финансовият министър Бруно льо Мер заяви, че държавата може да се намеси, като използва всякакви средства за защита на най-големите компании в страната. 

„Няма да се колебая да използвам всички налични за мен средства“, каза Льо Мер. "Това може да бъде капитализация, това може да бъде чрез придобиване на дял, дори мога да използвам термина национализация, ако е необходимо", добави той.  

Подобен ход би преобърнал икономическата философия на президента Еманюел Макрон, който дойде на власт през 2017 г., обещавайки да намали присъствието на държавата в икономическия живот. 

Сега, когато повечето работници са затворени и предприятията спират дейността си,  държавата може да завземе икономиката по безпрецедентен начин. Реформите на Макрон, включително водещата основна ревизия на пенсиите, също са спрени. 

Такъв драматичен ход би се хармонизирал с предупреждението на Макрон към Франция в телевизионно обръщение в понеделник вечер, когато той заяви: „Ние сме във война“. 

ЕС иска „действие“ 

Отделно проектодокументът на Европейския съюз гласи, че ограниченията на държавите трябва да бъдат намалени, за да се подпомогнат индустриите, засегнати от вируса. Трябва да има „бързи и ефективни действия“ на фона на предупрежденията, че континентът се насочва към рецесия. 

Коронавирусът доведе до смут на финансовите пазари, въпреки усилията на правителствата и централните банки да ограничат икономическите щети. Спирането на част от световната икономика със забрани за пътуване и работници, затворени вкъщи, също предизвика спад в глобалното търсене на гориво. 

Във Франция индексът CAC40 изтрива 37% от началото на годината. 

План за стимулиране 

Льо Мер разгърна възможността за национализация, давайки подробности за спешния бюджет, който ще включва 45 милиарда евро (50 милиарда долара) разходи за покриване на заплати на работници в отпуск и поддържащи компании плюс 300 милиарда евро гаранции за заем. Дългът на Франция ще нарасне над 100% от БВП. 

Действието се базира на намаляването на икономиката с 1% тази година. Въпреки че това е само условна цифра, тя може да бъде много по-лоша в зависимост от това как се развива епидемията през следващите седмици, твърди Льо Мер. 

"Тази икономическа и финансова война ще бъде дълга", заяви Льо Мер на телефонен брифинг с журналисти, повтаряйки думите на Макрон. "Ще бъде яростно и ще изисква всички сили на нацията ни, както и на Европа и на Г-7”, каза той. 

Национализациите и рекапитализациите могат да включват деликатни и сложни преговори с други държави. Холандското и френското правителство вече са обсъдили рекапитализация на Air France-KLM, но всеки ход трябва да бъде координиран, така че двете държави да не бъдат разслабени, заяви човек, запознат с дискусиите.