Страхът от коронавируса ще отслабне, когато надделее разумът

Институтът за инфекциозни болести в Берлин „Роберт Кох“ предполага, че заразяването с коронавирус ще продължи няколко годин

19:31 | 22 март 2020
Обновен: 15:17 | 5 юни 2020
Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Коронавирусът все повече застрашава здравето и бъдещите навици на човечеството. Мнозина психолози, изучаващи поведението на хората през проявите на пандемията, препоръчват преди всичко да останем реалисти и да мислим рационално, пише Die Zeit.

Най-известните правила вече са ясни: миене на ръце, да не се пипа лицето, по-малко социални контакти. Разговорите с по-уязвими хора намалява страховете им. На места, където има активни огнища, в момента трябва да се спазва дистанция. От тази гледна точка се препоръчва и дори задължава да се работи от вкъщи.

Страхът е най-голям враг в началото на пандемия, а социалната изолация може да бъде изключително потискащ", обясняват експертите. По техните думи добре е хората да ангажират мисълта си с градивни дейности и занимания, като например четене. В такива ситуации често възникват и семейни спорове, твърдят психолозите.

По думите на Стивън Тейлър, професор по клинична психология в университета на Британска Колумбия и автор на книгата „Психологията на пандемията“, е нормално хората да искат да знаят какво се случва. "Но понякога се получава обратна реакция. Някои хора се плашат само ако се наложи системно да следят новините. Ако новини, медии или социални мрежи стресират допълнително някого, е добре той да ги ограничи. Друга препоръка е, четейки новини, да хората да бъдат критично настроени към поднесената информация и да използват сайтове с проверено съдържание", допълвай той.

Световната здравна организация (СЗО) събира най-важните съвети на своя уебсайт за това какви са предпазните мерки, като също така разкрива и невярна информация. Институтът за инфекциозни болести в Берлин „Роберт Кох“ също е добър източник на информация.

Институтът смята, че хората ще продължат да бъдат заразявани с коронавирус в продължение на няколко години, като предполагаемият период е две години. Продължителността обаче силно зависи от това кога може да се използва ваксина. В крайни случаи ограниченията, наложени от държавите, могат да се запазят. 

В фокуса на различната стратегия на Великобритания, например, обаче е да се спазва хигиена, да се запази спокойствие, и схващането, че ако коронавирусът продължи да се разпространява, ще стане почти невъзможно повечето хора да не се заразят. Според учените в екипа на британския премиер Борис Джонсън тяхна задача е да забавят просеца, намалявайки броя на заразените, и отлагайки пика на инфекцията до летните месеци, за да не се претовари Националната здравна служба. За тази цел Научната консултативна група за извънредни ситуации (SAGE) на Великобритания се противопостави на призивите за по-строги мерки като забрани да посещават спортни мероприятия или затварянето на училища. Когато малко хора във Великобритания са заразени с вируса, подобни ходове не биха постигнали много, твърдят те.