Турция увеличава мерките срещу коронавируса, 49 са заразените в страната

Турският президент Реджеп Ердоган ще председателства координационна среща в сряда

13:34 | 17 март 2020
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Турция докладва за 29 нови случая на заразени с коронавирус в понеделник, като преустанови публичните молитви в джамиите и затвори хамамите в поредица от драматични стъпки за ограничаване на разпространението на заразата, съобщава Bloomberg.

Турският президент Реджеп Ердоган ще председателства координационна среща в сряда и ще обяви нови мерки за справяне с пандемията, заявиха представители на неговия офис.

Следвайки препоръките на учените в страната, властите затвориха местата, където обичайно има струпване на хора, включително заведения, клубове и концертни зали, предадоха информационните агенции по-рано в понеделник. Страната има потвърдени 47 случая на заразени с коронавирус и се готви за съществени икономически последици. Последните потвърдени заразени са пристигащи от САЩ, Европа и Близкия изток.

Министърът на финансите Берат Албайрак по-рано обеща финансови мерки за осигуряване на достъп до ликвидност в Турция.

Въпреки че джамиите ще останат отворени, няма да се провеждат публични молитви, включително в петък, заяви ръководителят на Дирекцията по религиозни въпроси на страната. Турция има повече от 80 хил. джамии, където мюсюлманите се молят заедно.

След като затвориха училищата за две седмици, властите наредиха всички заведения, наргиле барове и театри да се затворят. Те поставиха около 10 хил. граждани, които се завърнаха от религиозно поклонение в Мека под карантина, след като проследиха потвърден случай след пътуване в Саудитска Арабия.

Страната също така разшири забраната си за полети до 20 държави, добавяйки Великобритания, Саудитска Арабия и Швейцария към списъка със забранените места във вторник сутринта. Анкара също така планира да евакуира гражданите си от Европа.

Президентът Ердоган, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще проведат телефонен разговор във вторник, за да обсъдят подобрено сътрудничество, с което да спрат потока бежанци към Европа от Турция. Първоначално те трябваше да се срещнат в Истанбул, но спешната ситуация принуди промяна в плановете.