Италия одобри пакет от парични стимули за смекчаване на ефекта от пандемията

Следващият месец ще бъде одобрен допълнителен пакет от икономически стимули

14:25 | 17 март 2020
Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg
Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg

Италия одобри пакет от 25 милиарда евро (28 милиарда долара) за смекчаване на икономическото въздействие от коронавируса с мерки, вариращи от национализацията на авиокомпания Alitalia до средства за детегледачки и гаранции за банките, пише Bloomberg. 

Официалният указ не беше публикуван почти 24 часа, след като кабинетът се срещна за одобрение на пакета, но офисът на премиера Джузепе Конте разкри някои от ключовите мерки: 

- Нова компания, контролирана от италианската хазна, да поеме фалиралата авиокомпания Alitalia; 

- Пакет от 5 милиарда евро гаранции за заем и средства за избягване на кредитна криза;

- Родителите да получат до 15 почивни дни при 50% от заплатата, за да се грижат за децата си, докато училищата са затворени или могат да поискат 600 евро да плащат за детегледачки; 

- Финансиране за 20 000 нови медицински лица; 

- Националният спешен фонд се увеличава с 1,7 милиарда евро;

- Допълнително финансиране за повече легла в интензивно лечение; 

- Държавата запазва правомощията си да изземва хотели, други сгради за медицински грижи; 

- Подкрепа за временни съкращения;

- Месечна субсидия от 600 евро за 5 милиона работници, включително тези, които са самонаети;

- Мораториум върху изплащането на заеми за малки и средни предприятия, включително ипотечни; 

- Увеличаване на държавния гаранционен фонд за малки и средни предприятия, също и за предоговаряне на съществуващи заеми; 

Министърът на финансите Роберто Гуалтиери заяви, че следващият месец ще бъде одобрен допълнителен пакет от икономически стимули. Италианският ежедневник La Stampa съобщи, че средствата може да достигнат от 20 до 30 милиарда евро. 

Планът ще "привлече" около 340 милиарда евро за финансиране, каза Гуалтиери пред журналисти заедно с Конте в Рим в понеделник. 

Гаранциите се прилагат за нови и съществуващи заеми, каза говорител на финансовото министерство. По-голямата част от средствата ще бъдат използвани за замразяване на изплащането на заеми на малки и средни предприятия до 30 септември, докато държавният гаранционен фонд за малки и средни предприятия ще бъде увеличен с 1 милиард евро и държавният кредитор Cassa Depositi e Prestiti ще може да гарантира поне 10 милиарда евро заеми чрез нов фонд. 

Италия е втората страна в света с най-голям брой диагностицирани случаи на коронавирус - около 28 000 известни случая на заразени и над 2100 смъртни случаи. 

Мерките включват 3,5 милиарда евро разходи за здравния сектор, държавна гаранция за част от разходите за наем на имоти на компаниите, субсидии за самонаетите лица и деветмесечен план за облекчаване на ипотечни кредити за самонаети лица и други самоосигуряващи се, които отчитат, че приходите им падат с повече от една трета по време на разпространението на вируса.  

Правителството на Конте е уверено, че има подкрепа от Европейската комисия за пакета от стимули. Гуалтиери заяви, че колегите му финансови министри от еврозоната ще следват подхода на Италия за подпомагане на доходите и ликвидността, забавяне на плащането на данъци и предоставяне на подкрепа за инвестиции.