Иран търси финансова помощ от МВФ за първи път от 60 години

Правителството обмисля различни варианти, за да се справи с икономическите последици от коронавируса

15:54 | 12 март 2020
Президентът на Иран Хасан Рухани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Президентът на Иран Хасан Рухани. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иран търси финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) за първи път от 60-те години на миналия век, за да се справи с широкото разпространение на коронавируса в страната, съобщава Bloomberg.

Абдулнасер Хемати, гуверньорът на Иранската централна банка, обяви, че е поискал близо 5 млрд. долара от инструмента за бързо финансиране на МВФ. От институцията обявиха, че ще осигурят близо 50 млрд. долара на редица страни за справяне с кризата от коронавируса.

Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф призова МВФ да действа отговорно и да даде достъп на ислямската република до финансиране. Иран е сред най-силно засегнатите страни от коронавируса, като до момента са регистрирани 429 смъртни случая.

Иран се справя с коронавируса, докато икономиката на страната понася ударите на подновените санкции на САЩ. Те ограничиха износа на ирански петрол и изолираха страната от глобалните канали за банкиране. Способността на Иран да внася лекарства и хранителни продукти бе силно ограничена в резултат от изключването ѝ от финансовата система.

Попитан как Иран ще получи финансова помощ от МВФ въпреки санкциите, Хемати отговори, че страната има несанкционирани финансови и банкови канали е Европа и на други места, които могат да бъдат координирани с МВФ.

Иранската централна банка вече обяви, че ще помогне на малкия бизнес да ограничи въздействието на заразата, като осигури данъчни облекчения и ще позволи неизплащането на банкови заеми в продължение на няколко месеца.