Петролната война ескалира след обещанията за наводнение на пазара с черно злато

Цените на петрола се върнаха на 4-годишното си дъно

15:31 | 11 март 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Битката за контрол на световния пазар на петрол се засили отново в сряда, след като Саудитска Арабия обеща да увеличи производствения капацитет, а Обединените арабски емирства заявиха, че планират да изпомпват възможно най-много петрол през следващия месец, съобщава Bloomberg.

Рияд заяви, че ще увеличи капацитетът си до безпрецедентните 13 млн. барела на ден. Това е поредната стъпка, която се предприема в започналата петролна война, при която цените се сриват, а перспективите за пазара се влошават, докато страните се подготвят да изпомват, колкото могат петрол.

Всичко това се случва, след като съюзът между ОПЕК и Русия се разпадна през миналата седмица. Въпреки всичко Русия заяви, че остава отворена за възобновяване на сътрудничеството.

До края миналата седмица Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Русия бяха част от глобална коалиция, известна като ОПЕК+, която през последните три години ограничи добива на суров петрол заради огромното нарастване в предлагането на американски шистов петрол.

Саудитска Арабия настояваше в продължение на седмици, че картелът се нуждае от по-сериозно намаляване на производството, за да се справи с пониженото търсене, причинено от бързото разпространение на коронавируса. Русия от друга страна се съпротивляваше на подобна мярка, тъй като искаше повече доказателства за въздействието върху потреблението.

„Планът на Саудитска Арабия "не е най-добрият вариант" на настоящия пазар“, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред репортери в Москва.

В същото време Abu Dhabi National Oil ще доставя 4 млн. барела на ден суров петрол на клиентите си през април, стана ясно в сряда. Това би означавало добавяне на повече от 1 млн. барела на ден към това, което Обединените арабски емирства са изпомпвали през февруари. Производственият капацитет на страната е 3.5 милиона барела на ден, по данни на Международната агенция по енергетика.

Саудитска Арабия и нейните съюзници също намаляват цените на петрола си в опит да изтласкат руския петрол и да си осигурят пазарен дял. Ирак и Кувейт последваха Aramco, като намалиха цените за клиенти от цял свят.

Руски отговор може да дойде още в четвъртък, когато служителите от енергийното министерство ще се срещнат с ръководителите на петролни компании. Те ще обсъдят своите планове за продукция и ситуацията на пазара, каза Новак.

Цените на петрола възобновиха спадовете си в сряда, връщайки се към 4-годишното си дъно, достигнато в понеделник. Фючърсите върху Брент се търгуват на ниво от около 36 долара за барел на борсата в Лондон, което е по-малко от половината от нивото, от което се нуждаят саудитците, за да покрият държавните си разходи.