Tesco продава магазините си в Азия в сделка за 10 млрд. долара

Продажбата ще позволи на компанията да се фокусира върху бизнеса си в Европа

15:15 | 9 март 2020
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg
Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Британската верига за търговия на дребно Tesco продава бизнеса си в Тайланд и Малайзия за 8 млрд. паунда (10.6 млрд. долара), съобщава BBC.

Компанията има над 2 хил. магазина в двете страни, под бранда Tesco Lotus, а купувачът им е Thai conglomerate CP Group.

Главният изпълнителен директор на Tesco Дейв Люис заяви, че продажбата ще позволи на веригата по-голям фокус върху бизнеса ѝ в Европа. 

Той също така посочи, че 5 млрд. паунда от постъпленията ще бъдат върнати на акционерите чрез специален дивидент.

В магазините на Tesco в Азия работят над 60 хил. служители, а другите обекти на компанията, извън Великобритания, са в Ирландия и Централна Европа, включително в Полша и в Унгария. 

Продажбата на бизнеса в Азия вече е одобрена от борда на Tesco, но е необходимо и съгласието на акционерите в компанията и регулатори. Сделката трябва да бъде финализирана през втората половина на годината.

Новината за продажбата на бизнеса на компанията в Азия става ясна на фона на готвещия се за оттегляне от поста Люис, който премина към мащабни промени в Tesco в рамките на 5-те си години работа като главен изпълнителен директор на компанията. Люис съкрати хиляди работни места като част от мащабна програма за намаляване на разходите.

CP Group е сред най-големите частни компании в Тайланд, притежаваща над 10 хил. магазина на веригата Seven Eleven и една от най-големите телекомуникационни компании в Азия.

Групата продаде магазините Lotus на Tesco в края на 90-те години на миналия век заради загубите си по време на финансовата криза през 1997 г.