Тръмп одобри отпускане на 7,8 млрд. долара за борба с коронавируса

Депутати заявиха, че очакват Конгресът да отпусне още извънредни средства преди успокояването на епидемията от вируса

19:41 | 6 март 2020
Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg
Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп подписа закон за извънредни разходи на стойност 7,8 млрд. долара заради коронавируса на фона на продължаващия ръст на броя на заразените и спада на фондовите пазари, предава Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Осигурената сума далеч надхвърля първоначалното искане на Тръмп за 1,25 млрд. долара ново финансиране и още 1,25 млрд. долара от други социални и здравни програми. Депутати заявиха, че очакват Конгресът да отпусне още извънредни средства преди успокояването на епидемията от вируса.

Тръмп подписа законопроекта в момент, когато броят на заразените в САЩ надхвърли 200, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“. 14 души в страната са починали от заболяването, повечето от които в щата Вашингтон.

„Това е непредвидим проблем, който изникна от нищото“, заяви Тръмп пред репортери, след като подписа законопроекта в петък.

Вчера S&P 500 се понижи с над 3%, като изтри по-голямата част от ръста си в сряда. Широкият измерител регистрира най-волатилната си седмица, откакто S&P Global Ratings понижи рейтинга на американския дълг през 2011 г.

Още по темата прочетете в Investor.bg.