Цената на златото проби нов връх в края на седмицата

Платината и паладият също поскъпват заради опасения от спад на доставките

18:00 | 6 март 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цената на златото се повиши до нов 7-годишен връх на фона на нарастващите опасения около разпространението на коронавируса в глобален мащаб, съобщава Bloomberg.

Цената на благородния метал се насочи към най-големия си седмичен ръст от 2009 г. насам. В петък тя се повиши с 1.1%, достигайки 1690 долара за тройунция – най-високото си ниво от януари 2013 г.

Междувременно платината и паладият също поскъпнаха в края на седмицата, след като Anglo American Platinum съобщи за очаквания намаления на производството заради форсмажорни обстоятелства. Цената на платината се повиши с 4.3% - най-големият ръст от август миналата година.

Златото поскъпва на фона на спада в доходността на 10-годишните американски държавни облигации. Графика: Bloomberg

Златото е един от най-големите печеливши от кризата около коронавируса, като Goldman Sachs го определи за „имунизирано“ към нея. Според управителя на активи Джефри Гундлах златото е най-доброто нещо за купуване в момента, а цената му може да се повиши до нови върхове.

Глобалното разпространение на коронавируса понижи увереността сред водещите икономики, принуждавайки централните банки да предприемат мерки, включително да намалят основните лихви. Тази седмица централните банки на Канада и Австралия се присъединиха към Федералният резерв на САЩ с решения за лихвени понижения. 

 30-дневната волатилност на фючърсите на златото се повиши след сътресенията тази седмица. Графика: Bloomberg

Броят на заразените от коронавируса в световен мащаб вече се доближава до 100 хил., като САЩ, Германия и Южна Корея съобщават за все повече случаи. Сингапур предупреди за възможна пандемия, а британски експерт заяви, че създаването на ваксина за коронавируса може да отнеме до 18 месеца.