Може ли Зукърбърг да спре конспирациите за коронавируса във Facebook?

Според членове на британска група в социалната мрежа новият вирус се е появил, за да отложи Brexit

07:56 | 9 март 2020
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Във времена на криза Facebook е може би един от най-важните източници на информация за милиарди хора по света, пише BBC.

Така че колко усилия влага компанията, за да е сигурна, че предоставя точна и навременна информация за разпространението на коронавируса? Много, твърди нейният главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

В публикация от тази седмица основателят на Facebook обясни, че дружеството работи съвместно със здравните власти, за да координират отговора си към вируса.

„Ние сме фокусирани върху това всеки да може да има достъп до надеждна и точна информация“, заяви той.

Като част от това усилие всяко търсене за коронавируса води до препратки към страницата на Световната здравна организация или такива на местни здравни власти. Facebook също предостави свободни реклами на СЗО.

Все още обаче има какво да се направи за борбата с дезинформацията

Основателят на Facebook заяви, че компанията ще премахва всякакви фалшиви твърдения и конспиративни теории. Също така социалната мрежа ще блокира реклами на производители, опитващи да се възползват от ситуацията, „например на такива, твърдящи, че продуктите им могат да излекуват вируса“.

Това вероятно ще се окаже сложна задача, особено по отношение на информацията, която се разпространява от различни групи във Facebook.

Членовете на британската Stop 5G например са заети с разпространяването на конспиративни теории. Според част от тях коронавирусът всъщност се е появил, за да предотврати Brexit.

В YouTube ситуацията е сходна. Въпреки множеството усилия за предотвратяване разпространяването на невярна информация и там, вече има немалко видеа с „експерти“, които свързват разпространението на коронавируса с 5G и глобалните заговори за въвеждане на задължителни ваксини.

Някои от тях нарушават правилата и на YouTube, и на Facebook за рекламиране на фалшиви лекарства.