Как Италия да се справи с коронавируса?

Затварянията на бизнеси и ограниченията за пътуване нанасят удар върху веригите за доставки

13:00 | 29 февруари 2020
Снимка: Federico Bernini/Bloomberg
Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

Няма добър момент епидемия от смъртоносен вирус да връхлети страната ви. За Италия обаче новият коронавирус идва в особено трудни времена. Третата по големина икономика в еврозоната вече се свиваше в края на 2019 г. Необходимите опити за защита на общественото здраве чрез поставяне на болни под карантина и затваряне на предприятия сега рискуват да тласнат страната към четвъртата й рецесия след кризата през 2008 г., пише Financial Times в редакционен коментар, предава Investor.bg.

Избухването на епидемията в богатите региони Венето и Ломбардия в Северна Италия е най-голямото в западния свят. В отговор правителството предприе разумната стъпка да постави под пълна карантина 11 града. В Милано, финансовата и бизнес столица на страната, бяха затворени училища, офиси и туристически атракции. Южният район Базиликата е ограничил достъпа за хората от много северни райони.

Затварянията на бизнеси и ограниченията за пътуване нанасят удар върху веригите за доставки, които са в основата на съвременната икономика. За съжаление на Италия, огнището е съсредоточено във високопроизводителните северни райони, които са вградени в европейските вериги за доставки, осигурявайки жизненоважни компоненти на германските фабрики. Износът е единственият източник на растеж в Италия от 2008 г. насам - не само инженерингови стоки, но и луксозна храна и мода, които вече страдат от намаляващото китайско търсене. Туризмът също ще бъде засегнат.

Опитите за ограничаване на вируса може да са непосредственият проблем, но икономическата слабост на Италия е трайна. Средният годишен ръст на човек от началото на хилядолетието на практика е нулев. Мнозина в страната обвиняват за стагнацията липсата на автономна централна банка и собствена валута: еврото не позволи на Италия валутна обезценка, която можеше да й помогне за възстановяване на конкурентоспособността.

Проблемите обаче са много по-дълбоки. Частният сектор не е инвестирал много в информационни технологии и остава доминиран от малки и средни семейни компании. Образованието изостава от много европейски държави: едва 28 на сто от италианците на възраст от 25 до 34 години имат висше образование, в сравнение с 41 на сто във Франция и 32 на сто в Германия. Правната система и бюрокрацията остават архаични.

Още по темата прочетете в Investor.bg.