Германският здравен министър: Намираме се в началото на епидемия от коронавируса

Йенс Шпан призова местното население да вземе мерки, без да изпада в паника

14:02 | 27 февруари 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

В рамките на извънредна пресконференция германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че Германия е в начален стадий на епидемия от коронавируса на фона на вече около 20 носители на заразата. Поради тази причина той призова местните власти и работодатели да актуализират своите планове във връзка със заболяването и да вземат необходимите мерки за справяне със ситуацията, пише германската медия Die Zeit.

През идната седмица предстои да се проведе среща по темата в Берлин, където ще се дискутира как по-точно може да се тества първоначалната симптоматика на вируса.

"Съветваме населението да не пренебрегва проблема", посочи Шпан, и в същото време помоли да не се изпада в паника. Той препоръча изрично гражданите да потърсят лекар в случай, че в рамките на 14 дни след екскурзия в заразени области, са имат повишена температура, кашлица и затруднено дишане, или ако са имали контакт с хора във въпросните региони.

"Веригите за проследяване на инфекция вече отчасти са непроследими", отбеляза министърът.

Междувременно разпространението на заразата продължава в други части на света, включително в Близкия изток. В Европа случаите прогресивно нарастват. „Говорим за вирус, който не се съобразява с границите“, заяви италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца.

Все още най-много регистрирани случаи на заразени с коронавируса има в Китай, огнището на болестта. Според последните данни, публикувани в сряда, малко над 78 хил. са заразените в страната. Здравните власти също докладваха за още 52 смъртни случая във вторник. Общият брой на смъртните случаи в азиатската страна достигна 2715.