Коронавирусът тества идеята на ЕС за отворени граници

Затварянето на границите между европейски държави се оказва труден процес

07:56 | 25 февруари 2020
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg
Снимка: Andrea Merola/Bloomberg

Италия докладва за 7 смъртни случая заради коронавируса в понеделник, като властите въведоха карантини и други ограничения в икономическото ядро на страната, опитвайки се да се преборят с третото най-голямо огнище на епидемията след тези в Китай и Южна Корея.

В понеделник сутрин италианските власти затвориха училища, университети и музеи в северната част на страната. Те също така забраниха публичните и частни събития, включително спортни и културни мероприятия, както и пътуванията за жителите на някои региони.

Кризата започва да подлага на тест желанието на Европа за отворени граници и свободно пътуване – център на политиката на Европейския съюз (ЕС), пише The Wall Street Journal.

Австрия временно спря влаковете до Италия в неделя след опасенията, че двама пътника може би са заразени с вируса. Тестовете им обаче се оказаха негативни и трафикът беше подновен. По-късно австрийските власти са обмислили допълнителен контрол на границите с Италия, но ходовете им са били затруднени заради дълбоките икономически връзки между двете страни, твърдят запознати източници.

В Румъния властите поискаха писмени изявления от всички пътници, пристигащи от Италия със самолети, за местонахождението им в там. Всички 140 пътници, които кацнаха в неделя в Крайова от Бергамо, Ломбардия, заявиха, че не са били в зоните на карантината, като им беше разрешено да се приберат.

„Трябва да им вярваме, какъв друг избор имаме? Те изглеждат сериозни хора, които осъзнават, че има опасност“, посочи представител на румънското здравно министерство.

В зоните на карантина в Северна Италия улиците са празни и хората остават по домовете си, твърдят граждани.

Италианските власти се опитват да установят как разпространението на вируса е започнало. До скоро единствените заразени в Италия бяха двама китайски туристи и един италианец, като и тримата са били в Ухан, епицентърът на епидемията. Всички те бяха хоспитализирани в болница в Рим.

Първият човек, чиито тестове за вируса се оказаха положителни при последвалото разпространение, е 38-годишен мъж от Кодоньо, един от градовете в региона на Ломбардия. Той е бил болен няколко дни, преди да бъде тестван за коронавирус. В болницата, в която е лекуван, заразата се разпространява сред пациентите и медицинските служители. Как обаче мъжът се е заразил с вируса остава загадка, тъй като той никога не е посещавал Китай.

Междувременно разпространението на заразата продължава в други части на света, включително в Близкия изток. 

В Иран смъртните случаи от коронавируса се увеличиха до 12, като 61 души в страната са заразени, заяви заместник-министърът на здравеопазването на страната в понеделник.

След обявяването на новите случаи съседните държави затвориха границите си с Иран. Ирак забрани влизането от Иран за неиракчани, докато Кувейт започна да евакуира около 700 граждани от иранския град Машхад.

От понеделник Израел забрани на всички чужденци, които са били в Южна Корея и Япония през последните две седмици, да влизат в страната поради опасения, че могат да разпространят коронавируса. Израел вече отказва влизане на посетители от Китай, Хонконг, Макао, Тайланд и Сингапур.