Индия и САЩ подписаха споразумение за военни хеликоптери на стойност 3 млрд. долара*

Американският президент обяви планове да продаде повече военно оборудване на Индия

18:10 | 24 февруари 2020
Снимка: T. Narayan/Bloomberg
Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Индия и САЩ подписаха споразумение за военни хеликоптери на стойност 3 млрд. долара по време на посещението на президента Доналд Тръмп в азиатската страна. 

Тръмп определи сделката за 24 многоцелеви хеликоптера MH-60 Sikorsky Romeo и шест вертолета Apache като акцент на посещението и каза, че ще тя допринесе за оперативна съвместимост.

„По-рано днес разширихме сътрудничеството си в областта на отбраната със споразумение с Индия за закупуване на модерна американска военна техника за над 3 млрд. щатски долара, включително самолети Apache и Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk. Тази сделка ще подобри нашите съвместни отбранителни способности", заяви Тръмп.

Властите заявиха, че доставките ще стартират след три години и няколко индийски компании от частния сектор, включително Tatagroup, ще се възползват от дейността, след като станат част от световната верига за доставки на американските компании Boeing и Lockheed Martin.

Сделката за 2 млрд. долара за военни хеликоптери Sikorsky (част от групата Lockheed Martin) е била основен приоритет за индийския флот.

Индийските военновъздушни сили вече използват вертолети Apache. Индия ще подпише сделка за шест допълнителни хеликоптера на стойност около 930 млн. долара за армията.

„Приветстваме решението на Индия за придобиване на шест вертолета AH-64. Те ще подсилят индийската армия “, заяви президентът на Boeing India Салил Гупта.

Тези самолети са заместители на руските Ми-35. Boeing вече е доставил 17 от 22 самолети Apache по поръчка на IAF, като останалите пет ще дойдат до следващия месец.

Двама силни мъже, две големи демокрации, светло бъдеще. Това е обобщението на лустросаното послание, което Доналд Тръмп и Нарендра Моди целяха да заявят пред обществеността по време на посещението на американския президент в Индия. Напълно възможно е появата да мобилизира индийската диаспора в САЩ за президентските избори през есента.

Моди следва да разчита на популистки дивидент, много индийски националисти са привърженици на политици като Тръмп.

Стратегически интерес обединява колаборалицията между двамата лидери. Делхи и Вашингтон се страхуват от огромната сила на Китай и затова се стремят да обединят усилията си.

В политически аспект и двете страни са обезпокоени от борбата на Китай за власт и работят по-тясно заедно в отбранителната политика. От друга страна, е Индия е възмутена от предложението на Тръмп за посредничество в конфликта в Кашмир с Пакистан и от насочените към противоречивия закон за индийското гражданство критики от страна на Вашингтон.

Критиците обвиняват Модис от Индуистката националистическа партия BJP за дискриминация срещу 200 милиона мюсюлмани в страната. Продължават националните протести срещу закона.

Със своите 1,3 милиарда жители Индия предлага невероятен потенциал, изтъкна Доналд Тръмп. Много скоро страната ще разполага с най-многобройната средна класа в света.

Той поощри Моди като "невероятно успешен правителствен ръководител", спомогнал за прогресивната трансформация на страната. Тръмп определи индийската демокрация като вдъхновение за цялото човечество. Само 70 години от обявяването на независимостта си от Великобритания Индия се е превърнала в "икономическа сила и най-голямата демокрация някога", заяви Тръмп. Преди посещението си той нарече Индия „кралят на митата“.

Двустранните търговски взаимоотношения отдавна са проблематични и са продължили да се влошават по време на Тръмп и Моди. През 2018 г. търговията между САЩ и Индия е възлизала само около 140 милиарда долара. За сравнение: Тази стойност отговаря на около 1/10-а от стоките и услугите, които САЩ обменят с ЕС. Но Индия е пазар на растеж: Според Световната банка годишната икономическа продукция на страната е 2000 долара на глава от населението спрямо с 63 000 долара в САЩ.

Правителството на Моди доскоро се придържаше към търговските бариери и наскоро повиши митата. До миналия март САЩ са предоставяли на Индия преференциални условия за определен внос в САЩ, които обаче впоследствие са били премахнати, Индия се придържа към търговските бариери в много сектори.