Дори и без случай на коронавирус Африка може да стане най-голямата жертва

Забавянето в китайската икономика и 5-процентният спад на цените на петрола може да означава 4 млрд. долара по-малко за тази част на континента

07:51 | 24 февруари 2020
Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg
Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Дори и без нито един потвърден случай, Субсахарска Африка може да бъде регионът извън Азия, който е най-силно засегнат от разпространението на коронавируса, предаде Bloomberg.

Епидемията затвори цели звена от китайската икономика, заплашвайки световния икономически растеж и ограничавайки апетита за нефт и метали, които са спасителна линия на много африкански държави.

Забавянето на втората най-голяма икономика в света и 5-процентният спад на цените на петрола за една година може да означава 4 милиарда долара загубени приходи от износа за Субсахарска Африка или 0.3% от брутния вътрешен продукт - загуба, каквато нито една територия извън Азия няма да има, сочи проучване на Института за развитие на отвъдморски страни.

"Много от развиващите се страни са все по-зависими от Китай както за търговията, така и за вноса и износа", каза от Лондон Дирк Уилем те Велде, главен научен сътрудник на института. „Ако искате да повишите качеството на растежа си и да е по-издръжливо на шокове, тогава трябва да имате разнообразие“, смята той. 

Международният валутен фонд намали прогнозата си за икономически растеж за най-големия износител на петрол в Африка - Нигерия, до 2% от 2.5% поради спад в цените на петрола. Спадът доведе до натиск върху найрата - валутата на страната. По-слабото търсене от Китай излага на риск и други икономики, зависещи от ресурси, като Ангола, Демократична република Конго и Замбия.

Цените на суровия петрол са с около 11% по-ниски тази година. Цените на медта и желязната руда са намалели съответно с 8% и 1.5% тази година.

Африканските централни банкери започват да бият звънеца.

„Това е катастрофа, която се развива“, каза гуверньорът на Централната банка на Намибия Ипумбу Шиими пред репортери, след като бяха намалени лихвите на 19 февруари. „Не знаем точно къде и кога ще достигнат своя връх, но мисля, че вече започна нарушаването на икономическите дейности", каза той. 

Безплодната югозападна африканска страна продава почти една пета от своя износ, предимно диаманти и мед, на Китай.

Централната банка на Южна Африка ще вземе предвид влиянието на вируса върху световната икономика на следващата си среща, заяви Крис Лоуалд, член на комитет по паричната политика към институцията.

„Това е съвсем ясно, видяхме как вирусът влияе на цената на медта, тя се намалява, така че очевидно влияе много пряко върху икономиката ни“, каза управителят на централната банка на Замбия Дени Каляля. "Пълната степен на това не е изчислена в този момент, но определено има отрицателен ефект", допълни той. 

За разлика от времето, когато епидемията от SARS започна в Китай през 2003 г., сега китайската икономика е по-интегрирана в останалия свят, и представлява 18% от глобалния БВП. За малко повече от десетилетие азиатската нация измести САЩ като най-големия търговски партньор в Африка.

Спадът в китайските потребителски разходи ще засегне и по-малките експортни пазари.

„Това ще окаже въздействие върху други африкански страни, които активно се опитват да изнасят повече стоки в Китай“, казва Лея Линч, заместник-директор на Development Reimagined, консултантска компания със седалище в Пекин. Примерите за това, което би се повлияло от забавянето на сектора на храните и напитките в Китай, включват намибийско говеждо месо, руандско кафе, кенийско авокадо и южноафрикански цитруси, каза тя.

Все пак Африка може да се възстанови бързо, след като болестта бъде поставена под контрол, каза Разия Хан, главен икономист за Африка и Близкия изток в Standard Chartered Bank.

"Тъй като това няма нормалните характеристики на забавяне на глобалното търсене, има малко причини да се смята, че традиционната връзка между африканския растеж и глобалния растеж ще продължи", каза Хан, като се позовава на обичайния бавен отговор на Африка на глобален подем.

"Този път, с очаквания за V-образно възстановяване в Китай, това забавяне може да не е налице", посочи тя.