Вашингтон ще налага по-стриктен контрол върху китайските медии

Според САЩ китайската медийна пропаганда се е ускорила значително от началото на мандата на Си Дзинпин

16:10 | 19 февруари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В бъдеще правителството на САЩ ще категоризира китайските държавни медии с присъствие на американския пазар като органи на комунистическото управление. Новият правен статут означава, че подобно на посолствата, те трябва да се регистрират като чуждестранни представителства, пише германското издание Die Zeit.

Това би подсилило контрола, заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

Информационната агенция Xinhua, телевизионният канал CGTN, China Radio и вестниците China Daily и The People Daily в бъдеще ще попаднат под обхвата на този регламент.

Според Вашингтон медийните компании са били инструмент на "пропагандния апарат", следвайки комунистическата партия под ръководството на президента Си Дзинпин.

"Те получават поръчки и заповеди от високите етажи на властта", каза служителят. Според външното министерството китайската пропаганда в медийната политика се е ускорила значително, откакто китайският президент е встъпил в длъжност през 2013 г.

Новият регламент се изразява в това, че медиите трябва да регистрират служителите си в Държавния департамент на САЩ, дори ако са американски граждани. Всички данни за наем и собственост в САЩ също трябва да бъдат на разположение.

Медиите могат да сключват нови договори само ако са предварително одобрени. Няма да бъдат налагани рестрикции в упражняването на журналистическата дейност. От друга страна, западните журналисти в Китай биват сериозно ограничавани.