Безос инвестира 10 млрд. долара за опазване на околната среда

Благотворителната инициатива е най-голямата до момента за основателя на Amazon

12:36 | 18 февруари 2020
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer
Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer

Джеф Безос, основателят на Amazon, обяви, че създава фонд (Bezos Earth Fund), чийто капитал е в размер на 10 млрд. долара, в рамките на най-голямата си до момента благотворителна инициатива за борба с климатичните промени, съобщава Bloomberg.

Безос, най-богатият човек в света, е под натиск да балансира между необходимостта Amazon да доставя стоки бързо и последствията върху околната среда от бързия растеж на онлайн пазаруването. Служители на Amazon посочват, че компанията не прави достатъчно по въпроса, като обаче има санкции за тези, които говорят открито по темата.

Миналата година компанията обеща до 2024 г. делът на енергията, която използва от възобновяеми източници, ще се увеличи до 80%, а до 2030 г. процентите да достигнат до 100 от настоящите 40. Тези мерки бяха в последствие на протест на работническата организация Amazon Employees For Climate Justice.

В понеделник групата подкрепи инициативата на Безос, като обаче добави, че тя не отменя критиките за начина по който Amazon оперира. 

56-годишният Безос има нетно богатство от над 130 млрд. долара, а инвестицията от 10 млрд. долара е най-голямата му за благотворителност до момента. 

По-рано този месец Безос продаде 2 млн. акции от Amazon, прибирайки повече от 4 млрд. долара. Няколко дни след това той закупи имота Warner Estate от медийния магнат Дейвид Джефен за 165 млн. долара.