Зукърбърг: Facebook се нуждае от регулация, за да спечели доверието на потребителите

Важни срещи в Брюксел предстоят за изпълнителния директор на компанията, който иска легитимни промени за потребителите

17:05 | 17 февруари 2020
Марк Зукърбърг. Снимка: БГНЕС
Марк Зукърбърг. Снимка: БГНЕС

В продължение на години Facebook настоява пред правителствата да няма строги регулации, като предупреждава, че в някои случаи те могат да навредят на бизнес модела на компанията, предаде Bloomberg.

Сега компанията настоява за нови правила в полза на бизнеса си.

"Ако не създадем стандарти, които хората смятат за легитимни, те няма да се доверят на институции или технологии", заяви главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукерберг за Financial Times в понеделник. Това съвпадна с посещението му в Брюксел, домът на институциите на Европейския съюз, които изработиха някои от най-строгите правила през последните години.

Фирмите в Силициевата долина пострадаха от това, което е наречено „технологична грешка“, като потребителите са разочаровани от това как уеб платформите печелят от техните данни. Facebook понесе основната тежест за това недоволство след поредица от грешки, включително нарушения на личното пространство и обвинения, като не направи достатъчно, за да спре манипулацията на изборите в своята платформа. Междувременно растежът на потребителите на Facebook е в застой в САЩ и Канада - най-важните й пазари.

„Вярвам, че доброто регулиране може да навреди на бизнеса на Facebook в краткосрочен план, но ще бъде по-добре за всички, включително и за нас, в дългосрочен план“, заявява Зукърбърг в материала, като повтори коментарите, които направи през уикенда на конференцията по сигурността в Мюнхен.

В Брюксел Зукърбърг трябва да се срещне с еврокомисаря по дигитализация и конкуренцията Маргрете Вестагер и други високопоставени служители на ЕС, тъй като блокът подготвя ново законодателство в области, включително изкуствен интелект, технологични платформи и отговорност за постовете на потребителите, всички от които биха могли да повлияят на бизнеса на Facebook.

Преди това Зукърбърг призова за глобално регулиране, което да обхваща целостта на изборите, вредното съдържание, поверителността и преносимостта на данните. Той заяви, че Facebook ще публикува бяла книга в понеделник, повдигайки въпроси, на които се надява, че новата регулация ще отговори.

Политически реклами
В материала за вестника Зукърбърг заявява, че Facebook се надява на яснота около това какво представлява политическа реклама - особено ако се плаща за група, която не е пряко свързана с политическа партия, като например неправителствена организация. Компаниите също се нуждаят от по-ясни линии за собствеността на данните, за да могат потребителите да преместват информацията си между услугите, казва той.

В допълнение шефът на Facebook казва, че компанията ще се стреми да отвори своите системи за модериране на съдържанието за външен одит, за да помогне на правителствата да проектират регулиране в области като речта на омразата.

Зукърбърг повтори, че частни компании като Facebook не трябва да бъдат отговорни за вземане на решения, които балансират социалните ценности, и се надява, че регулацията ще очертае по-чисти линии, за да помогне на компаниите да се ориентират в тези решения. Дори когато регулаторите в Европа също разследват Facebook за съответствието му със съществуващите правила за поверителност и антитръстови правила.

„Хората трябва да чувстват, че глобалните технологични платформи отговарят на някого“, каза Зукърбърг, но също така подчерта, че молбата „не е за отпадане от отговорност“. Той каза, че Facebook продължава да напредва по някои от проблемите.

Посещението на Зукърбърг в Брюксел е след неотдавнашното пътуване на главния изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай през януари, който обсъди регламентирането на изкуствения интелект. Вероятно е по-късно през годината да се предложат правила за отговорност на технологичните платформи. 

Неслучайно главните изпълнителни директори на технологични фирми като Facebook и Google правят стъпката за регулиране в столицата на ЕС. Общият регламент за защита на данните, който беше изкован там, може да има въздействие далеч отвъд границите на съюза.

Когато става въпрос за отговорност за това, което потребителите публикуват на неговата платформа, Зукърбърг заяви през уикенда, че трябва да се създаде трета регулаторна система - някъде между издателите на вестници, които могат да бъдат съдени за това, което журналистите пишат на техните страници, и телекомуникационните компании, които не носят отговорност за разговори с клиенти.