Германската икономика отчита забавяне в края на 2019 г.

Брутният вътрешен продукт почти не е нараснал от октомври до декември. Икономическото развитие е било потиснато предимно заради слабия износ

13:13 | 14 февруари 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика в края на 2019 г. е нараснала със слаби темпове, пише германското издание Die Zeit.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е отчел застой от октомври до декември спрямо предходното тримесечие, съобщава Федералната статистическа служба в своя първоначална оценка.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 0,6% на годишна база. Тази стойност е значително по-малка, отколкото през предишните две години. Също толкова слаб БВП е бил последно през 2013 г.

Данните регистрират, че външната търговия е потиснала икономиката в края на годината. Германия е генерирала по-слаб износ, отколкото през третото тримесечие. Частните и държавните потребителски разходи също са забавени след силното трето тримесечие в края на годината. Бумът в строителството обаче е продължил.

Най-голямата европейска икономика е навлязла в период на слабост през 2019 г. също и предвид международните търговски конфликти и корпоративна несигурност. Преди всичко това се отразява на експортно ориентираната германска индустрия. Към това се добавя структурната промяна в автомобилната индустрия.

Покупателната способност и пикът в строителството все пак оказват положително въздействие върху икономиката. Частното потребление съставлява повече от 52% от икономическата продукция. Според настоящите оценки на експертите на компанията за маркетингови анализи GfK в Нюрнберг потребителското доверие би следвало да запази високи нива през 2020 г.

Федералното правителство прогнозира икономически растеж от 1,1% за настоящата година и 1,3 % за 2021 г.

Разпространението на коронавируса придава нова форма на несигурност. Според еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони е твърде рано да се оценят опасностите за икономиката от епидемията.

Той вижда фактори на несигурност не само във вируса, но и в непостоянната търговската политика на САЩ и в необяснимите отношения между ЕС и Великобритания след края на годината. По последни данни властите в Брюксел очакват 1,1% икономически растеж за Германия през тази и следващата година.