МАЕ: Глобалното търсене на петрол ще се свие за пръв път от над 10 години

Коронавирусът оказа влияние върху икономиката на Китай – най-големият вносител на петрол

18:30 | 13 февруари 2020
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Глобалното търсене на петрол ще се свие това тримесечие за пръв път от над десетилетие на фона на влиянието на коронавируса върху китайската икономика, съобщи Международната агенция по енергетика, цитирана от Bloomberg.

Новите оценки показват, че петролните пазари ще се изправят пред значителни излишъци въпреки последните съкращения на производството, към които Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори преминаха. Цената на лекия суров петрол вече се понижи до едногодишно дъно от 50 долара за барел миналата седмица, като агенцията очаква епидемията да има отражение през цялата година.

„Търсенето беше силно засегнато от новия коронавирус и широкото затваряне на процеси в китайската икономика“, твърди базираната в Париж МАЕ. Според нея кризата продължава, а точното ѝ въздействие е трудно за изчисление на този етап.

МАЕ очаква свиване в търсенето на петрол, но бързо възстановяване. Графика: Bloomberg

Световното потребление на петрол – което по-рано се очакваше да нарасне с 800 хил. барела на ден на годишна база през първото тримесечие, ще се свие с 435 барела дневно, заяви МАЕ в месечния си доклад за петролния пазар.

Вирусът ще ограничи годишния растеж на глобалното потребление с около 30% през 2020 г. до 825 хил. барела на ден – най-ниското ниво от 2011 г. Ефектите му ще са по-значителни от тези на SARS през 2003 г. поради по-голямата интеграция на Китай в световната икономика.

Коронавирусът затвори множество бизнеси и постави под карантина десетки милиони жители на Китай – най-големият вносител на лек суров петрол в света. Страната генерира около 75% от ръста в търсенето през миналата година, по данни на МАЕ.

По-рано тази седмица Американската администрация за енергийна информация също намали перспективите си за търсене поради вируса до 880 барела на ден.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха със 17% тази година, докато трейдърите оценяваха въздействието на епидемията. Малко вероятно е потребителите да се възползват от понижението на цените, защото коронавирусът ще нанесе щети на по-широката икономика, посочва МАЕ.