Фед не сигнализира за предстоящи промени в политиката си заради коронавируса

Рисковете остават, следим коронавируса, посочи гуверньорът на централната банка Джером Пауъл

19:24 | 11 февруари 2020
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ продължава да следи последствията от смъртоносния коронавирус в Китай, който е част от рисковете, заплашващи американската и глобалната икономика, заяви гуверньорът на централната банка Джером Пауъл, цитиран от Bloomberg.

“Следим отблизо разпространението на коронавируса, което може да доведе до смущения в Китай, които да се прехвърлят към останалата част от глобалната икономика“, каза Пауъл.

Гуверньорът на централната банка не посочи, че епидемията е променила основните прогнози на Фед за американската икономика или очакваниятата сред мнозинството от членовете на Федералния комитет за отворен пазар, че лихвите ще останат непроменени тази година.

„Федералният комитет за отворен пазар вярва, че настоящата монетарна политика ще подкрепи продължаването на икономическия растеж, силния пазар на труда и инфлацията, чието ускорение се връща към целта от 2%“, заяви Пауъл.

Коронавирусът, който взе над 1000 жертви, предизвика най-големите известни до момента усилия в света за ограничаване на зараза, като доведе до забавяния в огромни части от китайската икономика, нарушавайки пътуванията и търговията в целия свят.

На въпросите на членовете от Комитета за финансови услуги към Камарата относно рисковете от потенциалното въздействие на коронавируса върху икономиката Пауъл посочи, че все още е рано да се отговори.

„Много е вероятно да има някакви ефекти върху американската икономика“, заяти той, но добави, че въпросът е дали те ще са „трайни“ или „временни“.

Преди изказването си пред Конгреса Пауъл описа предимно положителна картина за американската икономика, която остава стабилна, но беше засегната от по-бавния глобален растеж и търговските спорове през 2019 г.

„Икономическата активност нараства с умерен темп, а пазарът на труда се укрепи значително, тъй като икономиката изглежда устойчива на глобалните ветрове, които се засилиха миналото лято“, заяви Пауъл.

Американската икономика добави 225 хил. работни места през януари. Графика: Bloomberg 

Коментарите на ръководителя на централната банка следват данните, публикувани миналата седмица, според които американската икономика добавя 225 хил. работни места през януари, което надвиши очакванията на анализаторите.